Achter de schermen

Tibetaanse vlag

Het leek dinsdagavond een goedbedoeld en niet al te ingewikkeld verzoek van Bob Schelfhout uit Den Burg; zou komende zondag 10 maart de Tibetaanse vlag gehesen kunnen worden bij het gemeentehuis? Het is zondag zestig jaar geleden dat in Tibet de opstand begon tegen de Chinezen die in 1950 Tibet binnentrokken en daarna nooit meer weggingen. Bob spant zich al tientallen jaren in voor de Tibetaanse kwestie en het leek hem passend als er ook vanaf Texel steun is voor het land aan de andere kant van de wereld.

Maar toen waren daar de 'wetten van de bestuurlijke wereld'. De gemeenteraad moet formeel opdracht geven aan de burgemeester om een vlag te hijsen en dat bleek nog niet zo eenvoudig. Dinsdagavond waren er diverse raadsleden in de raadzaal aanwezig, maar dat was voor een commissievergadering en tijdens een commissievergadering kunnen geen raadsbesluiten worden genomen. Die mogelijkheid viel af.

Andere optie was het bijeenroepen van een extra raadsvergadering vóór komende zondag. Zwaar middel voor een vlag, maar het zou kunnen. Deze optie viel echter ook af. Volgens de burgemeester moeten er minimaal vijf werkdagen tussen het afkondigen en houden van een raadsvergadering zitten, zodat iedereen de mogelijkheid heeft bij de openbare vergadering aanwezig te kunnen zijn.

Volgende optie was een besluit nemen tijdens de eerstvolgende reguliere raadsvergadering eind deze maand, maar dan is 10 maart al voorbij. Ging dus ook van tafel. Vervolgens kwam een al meermalen geopperd idee om even een mailrondje onder de raadsleden te houden aan de orde. Dat riep echter bezwaren op, omdat de gemeenteraad niet zomaar per mail raadsbesluiten kan nemen...

Het is uiteindelijk - na schorsing - een mailrondje geworden om de meningen te polsen. De uitslag is komende zondag te zien aan de Emmalaan, dan wappert daar wel óf geen Tibetaanse vlag bij het gemeentehuis. Mocht de vlag er hangen, dan is het niet uitgesloten dat Bob zelf maar de knoop heeft doorgehakt. Die bekeek het tafereel dinsdag op bijna boeddhistisch rustige wijze en vroeg daarna of hij de vlag misschien gewoon zelf illegaal een dag mocht ophangen? Dat was een stuk eenvoudiger dan alle procedures waarin de raad verstrikt dreigde te raken... Niet vergeten: het ging eigenlijk over Tibet...

Jeroen van Hattum