Simon Dogger in de werkplaats bij Fietsenverhuur Kikkert. Hij is er al veertig jaar in dienst.
Simon Dogger in de werkplaats bij Fietsenverhuur Kikkert. Hij is er al veertig jaar in dienst. Foto: Gerard Timmerman

Jubilaris houdt van techniek en een praatje

Medewerkers die veertig jaar bij hetzelfde bedrijf werken. Dat maak je tegenwoordig niet vaak meer mee. Simon Dogger (57) werd in de bloemtjes gezet omdat hij veertig jaar lang bij Rijwielverhuur Kikkert werkt.

"Gaat het je wel aan?", vroeg Simon Dogger aan een man, toen hij de fietsenverhuur binnenliep om te solliciteren. Simon wist niet dat die man Paul Kikkert was, eigenaar van het bedrijf waar hij graag aan het werk wilde. Weer thuis realiseerde hij zich de blunder die hij had begaan. "Ik denk dat ik het heb verprutst", zei hij tegen zijn moeder.

Maar het pakte anders uit. Simon, toen 17, werd aangenomen en werkt er nu nog steeds. Op de kop af veertig jaar en Simon en Paul en zijn echtgenote Lucie hebben in die jaren een hechte band opgebouwd. "Wat zijn ogen zien, maken zijn handen", vertelt Lucie.

Simon: "Ik had de keus tussen werken bij Albert Heijn en in de fietsen. De keus was simpel. Ik wil mijn handen vies maken." Dat heeft hij al die veertig jaar volop gedaan. Simon gaat geen technische klus uit de weg. "Ik hou wel van een uitdaging." Of hij nu een heftruck moet repareren, een fietsenrek lassen of een kapotte compressor maken, Simon weet het te fixen.

Maar vooral fietsen. Duizenden en nog eens duizenden heeft hij er onder handen gehad. In de beginjaren ook wel eens brikkies die al heel lang in de verhuur waren en na stevig "misbruik" door huurders grondig onder handen moesten worden genomen. De kwaliteit van de fietsen is met de jaren flink gestegen en elke vijf jaar worden ze weer vervangen. De rijwielen van tegenwoordig vergen daardoor aanzienlijk minder onderhoud en reparatie. Natuurlijk op zijn tijd een band plakken of verwisselen, remblokjes, kabels, etc. vervangen. En heel veel elektrische fietsen. "Die zet je aan de computer en die vertelt wel of het goed of fout zit." Zo simpel zal het allemaal niet zijn, maar Simon en zijn collega's Ed Bakker (alweer 31 jaar in dienst), zorgen dat al die mensen die overal in het land en in Duitsland een fiets huren, er veel plezier van hebben.

Paul brengt met zijn vrachtauto de huurfietsen door het land en door Duitsland. Simon: "Paul en Lucie hebben een mooi en degelijk bedrijf opgebouwd. Met Paul is het zo: het is goed of slecht, er zit niets tussen. Het moet goed zijn, dat zie je ook aan het bedrijf." En aan de werkplaats, het domein van Simon en Ed. Om door een ringetje te halen. De familie Kikkert heeft alle vertrouwen in Simon en gaf hem al heel lang geleden een grote verantwoordelijkheid in het bedrijf. "Ook dat maakt het werk leuk."

Simon heeft het er nog steeds prima naar zijn zin en Paul en Lucie willen hun chef werkplaats nog voor geen goud missen. Sinds 2017 sleutelt hij in de werkplaats aan het Vliegwiel in Oudeschild, daarvoor tientallen jaren aan de Badweg in De Koog. "Daar had je meer aanloop. Dat mis ik hier wel een beetje, dat praatje met klanten", vertelt Simon met zijn typerende luide stem. Hij compenseert dat als hij ergens op locatie in Nederland of Duitsland uit zijn rijdende werkplaats stapt om de fietsen van Kikkert bij één van de vele parken waar ze worden verhuurd een servicebeurt te geven of te repareren.

De waardering van de familie Kikkert spreekt onder meer uit de reis die hij kreeg voor zijn jubileum. Simon, elfde kind uit een gezin van twaalf: "Eéntje woont in Griekenland. Maar Kreta zal het wel niet worden. Carmen (zijn vrouw) heeft het niet op vliegen. Het zal wel Duitsland worden."