Wat ik zeggen wou

Zorghormoon

Geachte redactie, hierbij mijn bijdrage voor WIZW Er gebeurde iets bijzonders, iets nieuws met ons zo'n 50 jaar geleden!

Mijn vrouw was in verwachting en dat feit alleen al,veranderde ons in mensen met een nieuw elan. We begonnen te denken over een groter huis op een betere locatie en er ontstond een nieuw soort nesteldrang.

Op dit ogenblik gebeurt hetzelfde in de natuur, te oordelen aan het gedrag van de kauwtjes op de schoorstenen tegenover mijn huis. En ieder voorjaar is dit in de hele natuur met dieren en planten te zien; bij de huidige mens niet per se seizoengebonden.

De veroorzaker van dit fenomeen noem ik het Zorghormoon dat elk levend wezen in principe bij zich draagt en bij de aankondiging van nieuw leven door de aderen raast.

Die zorg voor het nageslacht, voor dieren en afhankelijken is uiteindelijk een burgerplicht geworden in elke beschaafde samenleving. En als je je kinderen niet goed verzorgt, kunnen die je zelfs worden afgenomen door de Kinderbescherming. Hetzelfde geldt voor huisdieren via de Dierenbescherming.

De voortgang van alle leven op aarde wordt verzekerd door de voortplantingsdrang en de automatisch goede zorg voor dat nageslacht door het niet te stuiten Zorghormoon.

In een groter verband heeft Vadertje Staat, in de vorm van Rijk, Provincie en Gemeente diezelfde zorgplicht voor haar kinderen: de burgers. Echter als deze verzorgers nalatig zijn en hun plicht verzuimen, is het vaak moeilijk om verhaal te halen. Totdat het zo ver is gekomen dat die burgers, uit gestapelde onvrede, zich gaan verzamelen en zich eensgezind manifesteren door zich bijvoorbeeld in dezelfde uitmonstering te hullen om hun eisen kracht bij te zetten. Dat gebeurt op het ogenblik wekelijks massaal in Frankrijk, maar is in feite in elke democratie of dictatuur mogelijk om die burgerlijke zorg die grondwettelijk is vastgelegd af te dwingen.

Ja, zo sterk is de werking van dat Zorghormoon.

Rien Mast