Maria Koijck.
Maria Koijck. Foto: S.E.A.

Afval inspiratiebron

Plastic is een van de grootste wereldwijde problemen en bezig een van de meest voorkomende doodsoorzaken te worden van vogels. Wit plastic vormt tevens de inspiratiebron voor kunstenares Maria Koijck en haar S.E.A kunstwerk van de stormvogel.

Geïnspireerd op de overeenkomsten tussen de gevolgen van een virus en van plastic op levende organismen, ontwierp Koijck een stormvogel die zich symbolisch te pletter heeft gevlogen op Fort de Schans bij Oudeschild. De stormvogel van Maria Koijck is een van de tien kunstwerken van het project S.E.A, en is van juni tot en met augustus 2019 te bewonderen op Texel.

Maria Koijck: "Voor dit project ben ik gekoppeld aan Corina Brussaard, bijzonder hoogleraar Antartic viral ecology. Corina is als microbioloog werkzaam bij het NIOZ en gepassioneerd virusexpert. Omdat we allemaal verbonden zijn door virussen, heb ik van dit werk een community art project gemaakt. Overal is plastic en het is een gigantisch probleem, maar als je plastic verzamelt en schoonmaakt is het een bouwmateriaal waar je mooie dingen mee kunt maken."

Het kunstwerk van Maria Koijck is een van de tien kunstwerken geïnspireerd op tien ontmoetingen tussen kunstenaars en wetenschappers. De kunstwerken staan verspreid over Texel en worden tentoongesteld in de maanden juni, juli en augustus 2019. Alle kunstwerken worden ondersteund met een verhaal over de ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper. S.E.A biedt bezoekers een buitengewoon en origineel verhaal over Texel en de zee.

Om het witte plastic bijeen te krijgen heeft S.E.A in Museum Kaap Skil een verzamelplaats gemaakt. "Vindt u wit zwerfafval of heeft u dit thuis liggen, wilt u dit dan naar Museum Kaap Skil toebrengen? We hebben veel nodig! Ook willen we vragen of scholen of instellingen/bedrijven het leuk vinden om hieraan mee te doen. U kunt dan contact opnemen met info@sea-texel.nl."