Het kadaver op het strand bij paal 18.
Het kadaver op het strand bij paal 18. Foto: Job Schepers

Vinvis lag in Thames

De vinvis die op 20 augustus 2017 aanspoelde bij paal 18 is in de monding van de Thames bij Engeland begonnen met een drijftocht op de Noordzee die op Texel eindigde.

Dat blijkt uit een reconstructie in het Duits wetenschappelijk tijdschrift Geo Loge. Student Jan Hohman ontdekte dat het dier tussen 25 en 30 juli in de monding van de Thames terecht moet zijn gekomen. De 19 meter lange vinvis, een vrouwtje van dertig jaar oud, zat daarvoor vermoedelijk enige tijd op de boeg van een schip, nadat ze ergens was aangevaren. Het schip heeft bij de monding van de Thames vaart geminderd en een bocht gemaakt, waarna het kadaver van de vinvis van de boeg gleed en begon te drijven. De aanvaring was vermoedelijk in de Golf van Biskaje of in de buurt van Schotland, maar dat was niet concreet vast te stellen. Mede aan de hand van gegevens over de wind, lengte en gewicht van het kadaver, foto's van de Kustwacht en bijdragen van Adrie Vonk kon achterhaald worden hoe het kadaver circa drie weken in de Noordzee van Engeland naar Texel is gedreven.

De vinvis was al aan het rotten toen het kadaver op 20 augustus bij paal 18 aanspoelde. Medewerkers van Ecomare ontleedden meteen ter plekke de vinvis, zodat het skelet behouden bleef. Dat ligt momenteel in de opslag van preparateur Chris Waalen in Friesland. Bij Ecomare wordt bekeken hoe er ruimte kan worden gecreƫerd om het skelet aan het publiek te laten zien. Het is vrij zeldzaam dat vinvissen aanspoelen en nog zeldzamer dat een skelet helemaal intact is.