Wethouder Hennie Huisman, Jan Beijert van het Texelfonds en Fenneke Krafft van de Rabobank presenteren het onderzoeksrapport.
Wethouder Hennie Huisman, Jan Beijert van het Texelfonds en Fenneke Krafft van de Rabobank presenteren het onderzoeksrapport. Foto: GerardTimmerman

Distributieketen Texelse producten kansrijk

Een distributienetwerk voor lokale producten voor plaatselijk gebruik, in verzorgingshuizen, horeca en voor andere doeleinden is levensvatbaar. Een belangrijke conclusie in het onderzoek "Agri, voeding en gezondheid Texel" dat vrijdag werd gepresenteerd.

De lokale markt biedt kansen om (agrarische) producten van het eiland een meerwaarde te geven, waarbij een korte keten boeren en burgers dichter bij elkaar brengt. De warme maaltijdvoorziening (Tafeltje Dekje) die zoveel mogelijk wordt samengesteld uit Texelse ingrediënten speelt daarbij een belangrijke rol.

Aanleiding tot het project was de voorgenomen sluiting van de keuken van De Gollards. Maar daar keert nu een nieuwe, moderne en toegankelijke keuken voor terug, met als het lukt zo vaak mogelijk Texelse aardappels, groenten en vis op het menu. Maar dat moet eerst wel worden georganiseerd.

Onderzocht is in hoeverre de vraag vanuit de Texelse zorgcentra aansluit bij het (potentiële) aanbod van Texelse (agrarische) ondernemers. Dit blijkt voor 70 procent het geval. "Dus er liggen marktkansen in de meest brede betekenis van het woord." Volgens onderzoeker Smaak van het Huis biedt de zogeheten "horizontale ketensamenwerking" de beste mogelijkheden. Van leverancier tot eindverbruiker. Alle betrokken partijen hebben hebben in een werkgroep aangegeven hiermee door te willen. Er zal worden geïnventariseerd welke producten er al zijn op Texel, welke producenten mee willen doen en op wat voor manier. Er moet worden nagedacht over teeltplannen en systemen. Eén en ander zal in fase 2 tot bedrijfsplan worden uitgewerkt.

Vanuit de organisatie zal een (parttime) manager als "spin in het web" worden benoemd, om tot uitvoering te komen van het plan. Er liggen uitdagingen, met name het ontwikkelen van nieuwe product-/marktcombinaties: agri en supermarkten, agri en horeca, agri en toerisme (TESO) vergen aandacht. Ook qua pr. Denk bijvoorbeeld aan erwtensoep van Texelse spliterwten op de boot, als promotiemiddel.

De conclusie dat het distributienetwerk kansrijk is wordt versterkt door de resultaten van vergelijkbare initiatieven elders. Die overigens niet alleen financieel resultaat nastreven, maar ook maatschappelijke doelstellingen, zoals verduurzaming, lokaal voor lokaal en aandacht voor de mens, aarde en welzijn. De tendens naar gezonde voeding als "medicijn", behoefte aan verse maaltijden, producten waarvan de herkomst bekend is, beleving, etc. sluit goed aan bij lokale producten.

Veel schakels zijn al aanwezig op Texel, zoals een slachterij, een (vernieuwde) centrale keuken, etc. Belangrijke voorwaarde om groenten, vlees, fruit, etc. bij de afnemers/gebruikers te krijgen is een goede logistiek en het verwerken en versnijden van producten. Maar arbeid is schaars. De Bolder deed de "waardevolle suggestie" om echtgenoten van nieuwe Nederlanders in te zetten (veilige omgeving, inburgering en uit het isolement).

Akkerbouwer Piet Lap, die aan de basis van het initiatief stond: "Belangrijk is om kleinschalig te beginnen, hou het eenvoudig. Dan kan het vanzelf groeien." Het onderzoek kwam tot stand dankzij bijdragen van de Rabobank, het Texelfonds en de gemeente. Daarnaast zijn er veel organisaties actief in de werkgroep. Van papier moet het plan nu de praktijk in.

De Texelse keten wordt onder de aandacht gebracht op een landelijk congres met 250 zorginstellingen en landelijke politieke coryfeeën.