Streep door bedden SBB naar Dorpzicht

Tot verrassing van het college heeft de gemeenteraad woensdag het vaststellen van het bestemmingsplan Stengweg 8 en 19 verworpen. Belangrijkste consequentie is dat Staatsbosbeheer geen recreatieve bedden mag verplaatsen van hoeve Zeeburg naar Dorpzicht. Hierdoor kan Staatsbosbeheer op die locatie niet recreatief exploiteren.

Het bestemmingsplan struikelde met tien tegen vijf. Een enigszins verraste burgemeester sprak uit dat hij de raad er op wilde wijzen dat dit juridische gevolgen kan hebben, maar dat hij niet kan overzien welke dat exact zijn. Hij voegde daaraan toe dit bewust niet vooraf te hebben gezegd, daar hij de besluitvorming niet wilde beïnvloeden.

Deze uitleg werd door de raad niet zonder slag of stoot geaccepteerd. Zo gaf William Witte van Texels Belang aan dat hij in de overweging juist wil weten wat mogelijke juridische consequenties zijn. Ben Zegeren (CDA) vond dat er dreiging uit de woordkeuze 'juridische consequenties' klonk. De burgemeester gaf aan dat dit absoluut niet zijn bedoeling was.

PvdA, D66, en GroenLinks stemden voor, de overige partijen - waaronder coalitiepartijen VVD en Texels Belang stemden tegen. Het woog zwaar mee dat de bedden niet naar het concentratiegebied worden verplaatst, zoals in de beleidslijnen is vastgesteld. De zaak speelt al sinds 2015, maar het plan van Staatsbosbeheer kan zodoende de prullenbak in.

Staatsbosbeheer geeft aan de formele reactie van de gemeente eerst af te wachten en dan verder te kijken.