Met borden, affiches en een proclamatie geven bewoners van de Kogerstraat uiting aan hun zorgen.
Met borden, affiches en een proclamatie geven bewoners van de Kogerstraat uiting aan hun zorgen. "We voelen ons geschoffeerd." Foto: Gerard Timmerman

Kogerstraat: Er wordt een spelletje gespeeld

"We voelen ons geschoffeerd door de gemeente. Hier wordt een spelletje gespeeld." Bewoners van de Kogerstraat zijn niet te spreken over de wijze waarop met hun belangen wordt omgegaan. Het college begrijpt de onrust en gaat met hen in gesprek.

"We hadden tijdens de raadscommissie straatbreed het gevoel dat er begrip was voor onze situatie. Het college zegde toe dat we zouden worden uitgenodigd om over de herinrichting te praten. Maar in het Wegencategoriseringsplan blijkt dat achter onze rug om alles al is besloten. Van een erftoegangsweg (bestemmingsplan Den Burg) is onze straat ineens 'inprikker' en 'gebiedsontsluitingsweg' naar het centrum geworden."

Als de raad instemt met het Wegencategoriseringsplan, vrezen de bewoners dat het college het (voorlopige) plan voor herinrichten tot een brede straat alsnog doorzet. "Wethouder Kooiman zei dat de wedstrijd nog maar in de eerste helft zat, en dat de tweede nog volgt. Maar nu blijkt dat de wedstrijd al is gespeeld."

Op drukke dagen rijden er nu zo'n 8.000 auto's door hun straat, wat er waarschijnlijk meer worden. Drukte, overlast door geluid en trillingen, onveiligheid, verlies aan parkeerplaatsen en aantasting van het monumentale beeld in hun straat, zijn hun ernstigste grieven.

Hun voorstel voor éénrichtingverkeer, waardoor verkeer uit het noorden via de Gasthuisstraat, Keesomlaan of de Emmalaan naar de parkeerplaatsen wordt geleid, heeft het college niet overgenomen. Volgens de bewoners het resultaat van de sterke lobby van bedrijven aan de Bernhardlaan en het hotel in hun straat. "Daar kunnen we niet tegenop."

"De volgorde die het college hanteert klopt niet. Je hoort eerst een goede Mobiliteitsvisie te maken. Op basis van die visie maak je een verkeerscirculatieplan, hoe je de auto's van en naar het centrum wilt geleiden. Dat is dan de basis voor het Wegencategoriseringsplan, het uitgangspunt voor de herinrichting. Maar dit college doet het omgekeerde."

"Ik snap de onrust en onduidelijkheid", vertelt wethouder Hennie Huisman. "Mobiliteit, wegencategorisering en verkeerscirculatie zitten in mijn portefeuille, wethouder Kooiman gaat over de uitvoering van de herinrichting. Tijdens de commissie liepen die zaken nogal door elkaar. Maar het is zeker geen voldongen feit, we willen absoluut niets achter de rug van bewoners doen en de volgorde die we hanteren klopt wél. De Mobiliteitsvisie die drie jaar geleden is vastgesteld, vormt de basis, onder meer voor de verkeerscirculatie, het parkeerbeleid en de verwijzing. Alleen is het nog niet tot een uitwerking gekomen. Na de visie volgt het Wegencategoriseringsplan. Dat geldt voor heel Texel. Het Verkeerscirculatieplan, dat alleen voor Den Burg geldt, komt daarna. En daarna zou de herinrichting van de Kogerstraat moeten volgen. Dat die naar voren is geschoven, komt doordat een bijdrage die aan de provincie is gevraagd, die bij uitstel in gevaar komt. En omdat er werk aan riolering en waterleiding nodig is dat niet kan worden uitgesteld. Het is jammer dat dit tijdens de commissie niet is gezegd. De Kogerstraat is geen woonerf, maar een erftoegangsweg en een belangrijke toegangsweg naar het centrum. We gaan echt in gesprek met de bewoners, om te kijken of we er samen uit kunnen komen. Maar uiteindelijk moeten wij als gemeente de knoop doorhakken." Woensdag werd de Kogerstraat uitgenodigd voor een gesprek op 14 maart met het college met ambtelijke ondersteuning.