Texelfonds steunt vijf culturele projecten

Uitgeverij Boom krijgt €2000,- van het Texelfonds voor de realisatie van het boek Eiland in Nevel. Daarin doet oud-Texelaar Lodewijk Dros onderzoek naar de wandeling die Pieter Kikkert in 1791 over Texel maakte. Deze Kikkert was waarschijnlijk de eerste wandelaar op het eiland.

De uitgever laat weten te denken aan "een stevig full-colourboek, dat ook mooi blijft bij intensief gebruik (wandelen, vakantie)" en noemt het "een ideaal cadeauboek voor Texelaar en toeristen". Het Texelfonds haalt het bedrag uit het TESO-fonds. Het boek verschijnt naar verwachting tijdens de cultuurmaand Lange Juni.

Zilveren Camera

Het bestuur van het Texelfonds heeft in de vergadering van vorige week besloten nóg vier culturele projecten te steunen. Een bedrag van €1500,- gaat naar de Zilveren Camera Fototentoonstelling, die op initiatief van Arnold van Bruggen in juni naar Texel komt. De tentoonstelling bestaat uit de inzendingen van (professionele) fotografen voor de Zilveren Camera en is dus zeer divers. Texels onderdeel is een winnende serie foto's over het zaalvoetbalteam van Texel'94 dat in de eerste divisie speelt. Een belangrijke reden voor het bestuur van het Texelfonds om steun toe te zeggen (uit het fonds Lof der Zotheid) is ook het educatieve programma voor 10- tot 14-jarigen dat bij de tentoonstelling hoort.

Opera Vierdaagse

Een bedrag van €1000,- (ook uit het fonds Lof der Zotheid) is er voor de Texelse Opera Vierdaagse. Daarbij worden in de cultuurmaand Lange Juni voorstellingen, workshops, verrassingsoptredens en een open podium gehouden. Ook €1000,- (uit het TESO-fonds) gaat naar Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel voor het realiseren van luisterpunten in het museum zelf en op de begraafplaats van de Georgiërs. Belangstellenden kunnen er met hun smartphone een QR-code activeren en zo luisteren naar verhalen van ooggetuigen, historici en kenners over de oorlog op Texel.

Dialectenmiddag

Ten slotte gaat €300,- naar de Noordhollandse Dialectenmiddag die op zaterdag 16 maart in Question Plaza wordt gehouden. Naast uiteraard het Tessels klinken er onder meer dialecten uit Marken, West-Friesland, Volendam en de Zaan. Taalkundige Marcel Plaatsman trekt er een vergelijking tussen diverse dialecten.