Wat ik zeggen wou: Kogerstraat

Het nieuwe Wegencategoriseringsplan is openbaar! Wat schetst mijn verbazing, een enkele straat in Den Burg wordt apart besproken. Als bewoner van deze woonstraat voel je je vereerd en vooral trots. Mooie huizen knus bij elkaar, een echt rustieke straat. De eerste huizen dateren van eind 1800 en begin 1900. Een straat met de functie van erftoegangsweg c.q. woonstraat.

Deze mooie straat wordt omgedoopt tot de inprikker van Den Burg. In den landen is de inprikker een groot succes. De inprikkers zijn zo ingericht dat het snelverkeer met hoge snelheden en zonder hinderlijke vertragingsobjecten dwars door de bebouwing in het centrum van de stad kan komen, over wegen van minimaal 30 meter breed. Een zeer gewenste meerwaarde lijkt mij.

De Kogerstraat is in het noordelijke deel wel 10 meter breed en wel 200 meter lang. Het zuidelijke deel mag er ook zijn met een lengte van 350 meter, daar valt dus veel reistijd mee te winnen voor onze gehaaste badgasten.

Maar dit is nog niet alles. De gemeente Texel gaat de inprikker als eerste eiland inzetten. Om die reden werd er in achterkamertjes al gewerkt om koning Willem Alexander deze straat te laten openen. Helaas bleek de agenda van de koning in die periode al vol te zijn. Nu gaan er geruchten dat Max Verstappen de opening gaat doen. Hij zal dan proberen met zijn bolide 0,2 sec van de tijd af te rijden en zo aantonen dat er wel degelijk tijdwinst valt te behalen.

Het gaat natuurlijk niet alleen om tijdwinst, er moeten ook zoveel mogelijk auto's door de straat kunnen. De gemeente heeft met deze wijziging het doel om door deze smalle karakteristieke straat zoveel mogelijk auto's per etmaal heen te persen (doet me denken aan een olifant door de brievenbus duwen). Het aantal auto's ligt nu op een geschat aantal van 8000 stuks per etmaal. Volgens insiders is dit aantal mogelijk te verdubbelen, wat dan weer een mooi record zou zijn. Met de huidige groei van badgasten zal dit toch mogelijk moeten zijn.

Als bewoner van deze mooie straat vind ik het geen goed plan. De Kogerstraat is en blijft een woonstraat. De poging om hier een drukke toegangsweg voor heel Den Burg van te maken heeft niets meer te maken met verkeersveiligheid en is in strijd met het bestemmingsplan voor Den Burg. De gemeenteraad zal uiteindelijk het laatste woord hebben en daarmee onze karakteristieke straat kunnen redden.

Harry de Porto