Geschorste directeur STM naar de rechter

De Raad van Toezicht (RvT) van Stichting Texels Museum (STM) heeft directeur Pauline Folkerts geschorst. In een kort geding eist ze dat de RvT de schorsing ongedaan maakt.

Folkerts, die daarvoor directeur van Artex was, trad op 1 april 2015 aan als directeur/statutair bestuurder van STM, de overkoepelende stichting van Ecomare, Kaap Skil, de vuurtoren en de Oudheidkamer. Jaarlijks trekken deze musea samen 450.000 bezoekers, er werken circa honderd medewerkers (56 voltijdbanen) en daarnaast zijn er 100 vrijwilligers actief.

Marketingmanager

Folkerts werd op 16 april 2018 arbeidsongeschikt. Na haar herstel wilde ze per 1 januari van dit jaar haar werkzaamheden weer volledig hervatten. Er volgden nadien meerdere gesprekken, onder meer tussen Folkerts en de Raad van Toezicht. Op 24 januari kreeg Folkerts van Reinier Heutink, voorzitter van de RvT, te horen dat de RvT het vertrouwen in haar als statutair bestuurder had verloren. Het voorstel was dat zij de functie van marketingmanager bij STM zou gaan vervullen. Op 5 februari kreeg ze te horen dat ze geschorst was en dat ze het pand van STM diende te verlaten. Via een spoedeisende procedure eist ze dat het besluit ongedaan wordt gemaakt. Vanmorgen troffen de partijen elkaar over de kwestie in de rechtbank in Alkmaar.

Meerdere wisselingen

De schorsing van Folkerts is een nieuw hoofdstuk in een organisatie die zowel bestuurlijk als organisatorisch geteisterd wordt door wisselingen bij het management, discussies over het beleid en tegenvallende financiële resultaten. In 2014 moest de vorige directeur Martin Fröberg, nog maar ruim twee jaar aan het roer, na een vertrouwensbreuk het veld ruimen.

Zijn voorganger Just van den Broek, die in 2005 aantrad als directeur, moest in 2011 na een verschil van inzicht vertrekken.

SOS Dolfijn

Eén van de kwesties die in het "tijdperk Folkerts" voorbijkwam was het onderzoek naar de verhuizing van SOS Dolfijn vanuit Harderwijk naar Ecomare. SOS Dolfijn houdt zich bezig met de opvang, verzorging en het uitzetten van walvisachtigen, zoals bruinvissen. Tot voor kort in het Dolfinarium. In een intentieverklaring werd door beide organisaties de wens uitgesproken dat SOS Dolfijn naar Texel zou verhuizen. Maar toen er meer hobbels op de weg bleken te liggen dan voorzien en het financieel niet haalbaar bleek, ging er een streep door de ambitie.

Resultaten

Vorig jaar meldde Stichting Texels Museum in 2017 een goed jaar te hebben gedraaid. "Het resultaat is positief en ruim boven het begrote resultaat." De totale inkomsten stegen dat jaar naar €4.897.000,- (2016 €4.859.000,-).