Afbeelding

Wijnbouw Loire

Deze keer wil ik een wijnbouwgebied bespreken waar al vele eeuwen mooie wijnen vandaan komen, namelijk het Loire gebied. De rivier de Loire is met zijn lengte van meer dan 1000 kilometer verreweg de langste rivier van Frankrijk. Hij vindt zijn oorsprong in de Ardèche, grofweg gelegen tussen Lyon en Montpellier, in het zuidelijk deel van het land.

De rivier stroomt vanaf de oorsprong eerst in noord-noord-westelijke richting tot aan de stad Orléans. Daar buigt hij naar het westen af richting Nantes waar hij in de Atlantische Oceaan uitmondt.

Bijna overal langs de Loire vindt wijnbouw plaats. Aan de bovenloop van de rivier zijn dit vooral wijnen voor lokaal gebruik. Verder stroomafwaarts worden wijnen geproduceerd die zich al eeuwen lang wereldwijd een grote faam hebben verworven.

Dit komt door de goede omstandigheden hier voor wijnbouw, maar ook door de aanwezigheid van de rivier die het mogelijk maakte de wijnen in grote hoeveelheden te verschepen naar, veelal overzeese, afzetmarkten. Dat was zeker van belang in de tijd dat vervoer over land vaak moeilijk en omslachtig was.

Stroomopwaarts boven Orléans is de wijnbouw versnipperd over relatief kleine gebieden die juist wel weer wijnen opleveren van uitstekende kwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn de wijnen van Sancerre en Pouilly-Fumé. Verder stroomafwaarts, ver voorbij Orléans, vanaf de stad Blois worden de wijngebieden veel uitgestrekter.

De belangrijkste wijnbouwgebieden van de Loire beginnen net voorbij de stad Nevers. In dit gebied is de sauvignon blanc de belangrijkste druivensoort. De bekendste wijn uit dit gebied is de Touraine Sauvignon. Dat de sauvignon blanc het hier zo goed doet komt omdat dit druivenras goed bestand is tegen de lage temperaturen in de winter. In het oostelijke deel van de Loire-vallei heerst een continentaal klimaat met de bijbehorende koude winters.

Verder stroomafwaarts wordt het klimaat milder en daar komen ook andere druivensoorten voor.

De sauvignon blanc treft men in bijna alle wijn producerende landen aan. Hij levert een heel frisse en aromatische wijn op. Maar nergens zijn de wijnen zo verfijnd en elegant als langs het middelste gedeelte van de Loire. Dit is te danken aan de variëteit van schrale bodems waarop de druiven geteeld worden. Maar ook het klimaat met een koel voorjaar en warme maar meestal niet al te hete zomers is hier debet aan.

De eerder genoemde Sancerre en Pouilly-Fumé zijn afkomstig uit veel meer stroomopwaarts gelegen aanbouwgebieden, appellation, genoemd. Deze wijnbouw gebieden zijn gelegen ten noorden van de stad Nevers. Het gebied waar de Pouilly-Fumé vandaan komt is ongeveer 1.000 hectare groot en is gelegen op de oostelijke oever van de rivier rond het plaatsje Pouilly sur Loire. Sancerre komt uit het gebied rond het stadje Sancerre en is gelegen op de westelijke oever van de rivier. Het gebied is bijna vier keer zo groot als het gebied van de Pouilly-Fumé. Ook deze beide topwijnen worden gemaakt van de sauvignon blanc druif, maar hebben ieder hun eigen karakter.

Slijter Jan de Wit