Naast fietsen, beklimt Björn ook meerdere bergen.
Naast fietsen, beklimt Björn ook meerdere bergen. Foto: eigen foto

Zuid-Amerika te fiets

Oud-Texelaar Björn Verduijn is bezig met een bijzondere fietstocht. Sinds juli 2018 is hij onderweg van het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika (in Colombia) naar het zuidelijkste punt (in Vuurland).

Hij verblijft af en toe in hostels, B&B's , huisjes en kampeert ook regelmatig in de dunbevolkte streken waar hij doorheen fietst. Op dit moment is hij al behoorlijk ver gevorderd, tot in het zuiden van Chili.

Hij heeft ondertussen een kleine 7000 kilometer afgelegd, en in totaal bijna 100.000 meter hoogteverschil overbrugd, dat is ongeveer tien keer de Mount Everest.

Maar af en toe verblijft hij ook dagenlang op dezelfde plek, om de streek en de mensen beter te leren kennen, en om mooie historische plaatsen te bezoeken, bv de Nazca Lines, Vilcabamba.

Daarnaast rent hij lange afstanden door de bergen en klimt af en toe in sneeuw en ijs een berg op; In Ecuador heeft hij de twee hoogste toppen van dat land beklommen (de vulkanen Cotopaxi, 5897 meter hoog en de Chimborazo, 6310 meter hoog)

Ook heeft hij een tocht gemaakt naar en in een gletsjer, en is hij bij een meer geweest waar ijsbergen in dreven. Met nieuwjaar heeft hij op een eiland voor de Chileense kust een frisse duik genomen in de Stille Oceaan. De planning is dat hij half maart het zuidelijkste punt van zijn tocht, Puerto Williams, net onder het Beagle Kanaal, bereikt.