Peter Haker:
Peter Haker: "Het mooie van vlees is dat het zeer divers is. Je kan zoveel maken van één dier." Foto: Jeroen van Hattum

Knokken tegen de golven en de wind

Wat is je favoriete plek op Texel?

Texel zit vol met favoriete plekjes. Eén ervan is het gebied tussen paal 28 – de Vuurtoren - de Sluftervallei. In die driehoek heb ik vroeger de mooiste avonturen beleefd. Een opa en oma van één van mijn maten woonden daar midden in de duinen, bijna zelfvoorzienend. Wc hadden ze niet zoals we nu gewend zijn. Ze hadden een kakdoos, wat voor ons jochies wel heel bijzonder was. Je eten haalde je uit de duinen, konijnen vangen met de hond, wat een belevenis. Zelf villen en soms ging er één mee naar huis. Ja, één van de mooiste plekken voor mij. Nostalgie.

Geboren en getogen op Texel?

Niet geboren, wel getogen. In Alkmaar geboren, ik was vier weken te vroeg. Ik had toen al de ambitie om op te schieten.

Degene die het echt druk hebben, die hoor je niet klagen

Wat voor werk doe je?

Ik ben slager in hart en nieren om maar in slagerstermen te blijven. Al bijna veertig jaar beoefen ik het vak. Mijn slagerscarrière ben ik gestart in de 4=6 van Joop Maas aan de Molenstraat, onder toeziend oog van Hans Beverdam. Enkele jaren bij Goënga in Den Hoorn, Nico Ran in De Burg, Siep de Boer in De Cocksdorp en op de Slachtplaats bij Aad van Heerwaarden in Den Burg en Oudeschild. Sinds 14 jaar ben ik een zelfstandige slager. Ik heb dus een eigen slagersbedrijf in Oudeschild, op het bedrijven terrein. Een prachtige plek om de dag door te brengen, alleen al vanwege het uitzicht. Ondanks de bijzondere plek, weet men ons toch steeds weer te vinden. Klanten vinden het heel bijzonder als ze om een stukje vlees komen en je snijdt het van een groot stuk vlees af. Men is altijd maar gewend aan het voorgesneden vlees in de supermarkten, maar wij presenteren het op een andere manier. Het wordt gesneden waar je bij staat. Ik doe dit met veel plezier en hoop dat nog jaren vol te kunnen houden.

Wat is het mooie aan werken met vlees?

Het mooie van vlees is dat het zeer divers is. Je kan zoveel maken van één dier. Van gehakt tot biefstuk, van worst tot kant en klare hachee. Bedenk het maar. Het mooiste is een levend dier inkopen, zelf verwerken, en verkopen. Je weet wat je verkoopt. Een eerlijk verhaal en een goed product. Wij werken alleen met lokaal vlees. Koeien van Brakestein en uit De Muy. Varkens en lammeren bij de Eagles Ranch vandaan. Mooier kunnen we niet maken. Een geweldig vak. Bij de slager moet je wezen, die zal je ziek en zeer genezen. Vlees is kracht.

Wat doe je verder zoal op het eiland?

Ik sport ongeveer drie keer per week, afhankelijk van het seizoen. Zwemmen in zee, volleybal in de eilandcompetitie, beetje fietsen en beetje lopen. Het houdt mij topfit.

Wat is het mooie aan het zwemmen van lange afstanden?

De uitdaging jezelf tegen te komen, stuk gaan, jezelf oppeppen en weer doorgaan tot het einde. De ultieme test om te knokken tegen de golven en de wind. Al moet ik zeggen dat ik ook steeds meer een watje begin te worden tegenwoordig. Als het me naar mijn idee iets te koud lijkt te zijn, gaat de swimsuit aan. Swimsuit en ik zullen alleen nooit de beste vrienden worden. Vroeger smeerde je uierzalf op je bast en gaan met die banaan.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Tesselaars zijn nuchter en toegankelijk. We letten op elkaar, praten over elkaar, helpen elkaar. De gunfactor speelt een grote rol. Ons kent ons.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het nu is?

De haven van Oudeschild. Ik hoop dat de vissersvloot intact blijft met al deze problemen die er nu spelen. Dat zijn toch wel dingen die me bezig houden. Het Hoge Berggebied, niet te veel aan sleutelen.

Wat zou op Texel anders mogen?

Iets meer verlichting na middernacht 01:00 uur op de rotondes en in de woonwijken zou wel fijn zijn. Ik woon zelf in de Zeebries. Na 01:00 uur 's nachts is het bijna niet te vinden, dit kan toch niet de bedoeling zijn? De busroute, ring Den Burg weer terug. Meer tolerantie voor de organisaties van evenementen. En denk om onze jeugd; zorg ook voor deze groep mensen met voldoende huisvesting.

Wat mis je op Texel?

De boot van 22:00 uur.

Wat verdient er meer aandacht op Texel?

Het verenigingsleven, dat heeft het moeilijk. Geen subsidies meer, vrijwilligers vinden is een probleem, want we hebben het allemaal maar zo druk met van alles en nog wat. Maar diegene die het echt druk hebben, die hoor je niet klagen. Laat dat een voorbeeld zijn. Al is het maar een paar uurtjes die je in een vereniging steekt, alle beetjes helpen. Voor de verkeersveiligheid zou het goed zijn als op de doorgaande wegen graskeien in de bermen komen te liggen om problemen te voorkomen. Kijk eens wat er na de winter van een berm is overgebleven. Levensgevaarlijk.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn vader, Dirk Haker (83). Die man is met alles en iedereen begaan. Zet zich nog steeds overal voor in, is voor ons gezin ook een rots in de branding. Niks is hem te gek. Geweldig, Ouwe!

Hoe kijk je tegen toerisme aan?

Het is een gedeelte van mijn broodwinning. Als deze mensen niet bij ons kwamen, was het echt niet best op ons mooie eiland. Ik denk dat 85 procent er van leeft. Links- of rechtsom. Als je er echt niets mee te maken hebt, zal het best wel eens lastig zijn. Ga dan maar even een stukje wandelen op de Hors, dan ben je zo alles weer vergeten.

Wat doe je over vijf jaar?

Dan hoop ik nog steeds een florerend bedrijf te hebben. Ik ben nog lang niet klaar. Ik heb nog zoveel plannen. Zolang mijn lijf het aan kan, ga ik er voor.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland van……' willen zien?

Een hele goede vriend van mij. Ben Eelman. Van jongs af aan zijn we al vrienden. Voor veel Texelaars is Ben de grote onbekende. Daar moet nu maar eens verandering in komen.