Jan van Andel en Jaap Vlaming ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Jan van Andel en Jaap Vlaming ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Jeroen van Hattum

Woontij en gemeente gaan strijd aan tegen schuldenproblematiek

Woontij en de gemeente gaan intensiever samenwerken om te voorkomen dat huurders op Texel als gevolg van een huurachterstand uit huis worden gezet.

Wethouder Jaap Vlaming en directeur Jan van Andel van Woontij tekenden donderdag een samenwerkingsovereenkomst waarin werkafspraken tussen de gemeente en Woontij zijn vastgelegd.

De intensievere samenwerking komt erop neer dat Woontij huurders gaat doorverwijzen naar het Sociaal Team van de gemeente als er signalen komen dat een bewoner moeite heeft om op tijd de huur te betalen. Bedoeling is dat - door al meteen vroeg in te grijpen - voorkomen wordt dat een huurder in de financiƫle ellende belandt met het risico dat op een gegeven moment de huur moet worden opgezegd. De huurder en het Sociaal Team kunnen - als de huurder daarmee instemt - een plan van aanpak opstellen voor structurele oplossingen.

Wethouder Vlaming gaf tijdens de ondertekening aan dat het iedereen kan overkomen dat er geldproblemen ontstaan. Hij trok denkbeeldig een parallel met een kanaal waar beschoeiing langs de kant komt, waardoor het voor sommige dieren in het water opeens niet meer mogelijk is om op de kant te komen. "Dan moeten er trappetjes in de beschoeiing zitten, zodat je toch op de kant kan komen. We mogen mensen die in de problemen geraken niet laten vallen en ook niet laten zwemmen. Zij moeten een kans krijgen."

Directeur Jan van Andel bracht in herinnering dat het pakweg twintig jaar geleden ook al gebruikelijk was dat gemeente en Woontij tijdens maandelijks overleg met elkaar doornamen waar problemen dreigden. Op die manier kon bijtijds actie worden ondernemen. "Daarna kwamen er wetten op de privacy die het niet makkelijker maakten en waardoor we een beetje het zicht verloren op schrijnende gevallen achter de voordeur." Hij was blij met ontwikkeling om weer gezamenlijk op te trekken. Het komt incidenteel een paar keer per jaar voor dat huurschulden zover oplopen dat Woontij mensen uit hun huis moet zetten.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst had plaats tijdens een workshop van het Nibud over het omgaan met schuldenproblematiek. Het Sociaal Team van de gemeente, Woontij, Texels Welzijn, Young4Ever en Kerk en Minima werken al samen om het ontstaan van financiƫle problemen te voorkomen en om zo vroeg mogelijk betrokken te raken als iemand financieel in de problemen dreigt te komen.