Anders bekeken...

Willem….

Als ik op de markt aankom met de fiets, zie ik meters schutting op de Groeneplaats. Een bizar gezicht. Ik hou niet van kilometers schutting, het roept het beeld op van de idiotie, tijdperk Koude oorlog, en nu weer springlevend door de muur in de U.S.A. We zijn de vreugde over het neerhalen van de Berlijnse muur nog niet vergeten, maar toch krijgt deze afrastering voeten aan de grond.

Misschien komt het omdat het februari is, de stakingsbeelden van WOII komen voorbij, en het verhaal in de Helderse Courant over de Bende van Zeven, 7 opgeschoten jongens die met stenen de ruiten ingooiden van NSB'ers , wakkert mijn opstandigheid aan.

Het is een mooi verhaal, het gevoel om samen ergens hard voor geknokt te hebben spreekt aan. Het is de bindende factor. En als ik het NRC lees op woensdag is het dezelfde Quote van de KLM topman Pieter Elbers, die boven het stukje staat. "Als je er samen hard voor hebt geknokt, ben je blij dat het gelukt is." In de lucht zijn er geen visuele grenzen, staan er geen houten schuttingen of Mexicaanse borders. Het ligt in de handen van de piloot….

In 1944 krijgen Britse vliegeniers de opdracht om Breskens te bombarderen, een bizarre opdracht, het doel - de oversteek van Duitsers naar Vlissingen te weerhouden - pakt heel anders uit; 90 procent van de stad ligt in puin. Onder de brokstukken ligt een vrouw met haar kind, haar onderbenen zijn gebroken en ze ligt bekneld. Over haar kind ligt een man, vader van 3 kinderen, hij is dodelijk geraakt. Het is Van Hanegem, de vader van Willem van Hanegem die deze week 75 werd. Zijn moeder krijgt in 1946 kennis aan een bouwvakker uit Utrecht. Willem groeit verder op in de Domstad, maar gaat nog vaak terug naar Breskens.

Als er een is die weet wat samen knokken is, dan is hij het. Willem, oftewel De Kromme. Met, zoals hij het zelf zegt 'zijn ongelukkige voeten" schoot hij een geweldige linkse pass en beschikte hij over inzicht op het veld. Voetbal is een beetje oorlog. Een strategie en vooruitkijken in het miljoenenspel. Hij won vele prijzen waaronder de Europacup, de wereldbeker en de Uefacup. Van Willem en Feyenoord staan veel boeken van manlief in de kast. Maar het is grappig als ik hem Google, springt zijn quote 'naar Feyenoord kijken is nog erger dan jarig zijn!', in het oog. Hij neemt geen blad voor zijn mond. En ik denk dat ik dat het leukste vind aan de grenzeloze topspeler in het veld. De eerlijkheid en openheid staan boven zijn ego.

Hoe mooi zou het zijn als ik in april naar de markt fiets en daar stuit op een groen veldje, bij de Groeneplaats, waar Duitse en Hollandse kinderen samen voetballen. Een Willemveldje. Dan is het hoogste doel bereikt.

Jozien