Regio wil investeren in vitaliteit vakantiepark

De Kop van Noord-Holland beschikt over de meeste vitale recreatieparken van Nederland. Dat blijkt uit een vitaliteitsscan die in opdracht van De Kop Werkt is uitgevoerd. Bijna de helft van 120 recreatieparken in de regio die werden onderzocht is vitaal.

De resultaten van het onderzoek werden gisterenochtend bekendgemaakt op een bijeenkomst in Den Helder waar de revitalisering van recreatieparken in de Kop van Noord-Holland centraal stond. De bijeenkomst was voor parkondernemers, besturen van verenigingen van eigenaren en politici in Den Helder, Hollands Kroon Schagen en op Texel.

De Kop Werkt, een samenwerkingsprogramma van de vier Noordkopgemeenten, liet het onderzoek doen, omdat vitaliteit van recreatieparken één van de speerpunten van De Kop Werkt is. De Kop Werkt heeft er €1,4 miljoen voor beschikbaar en komt in de tweede helft van 2019 met een plan van aanpak voor de revitalisering van recreatieparken die een oppepper kunnen gebruiken.

Volgens het onderzoek is bij dertig procent van de parken de levensvatbaarheid in orde, maar zijn investeringen noodzakelijk. "Hielt valt negen procent onder de noemer van de wet van de remmende voorsprong; bij deze 'toppers van toen' staat de toeristische kwaliteit onder druk. Deze parken hebben wel voldoende toekomstperspectief om zich weer aan te sluiten bij de 47 procent vitale bedrijven als de noodzakelijke investeringen gedaan worden." Bij het restant is volgens de scan veelal sprake van vergane glorie of meervoudige problematiek.

Wethouder Hennie Huisman noemde het gisteren tijdens de bijeenkomst belangrijk dat recreatieparken goed kunnen draaien en aantrekkelijk zijn voor gasten. "Dat is belangrijk voor de regio, daar varen we allen wel bij." Volgens haar doen sommige vakantieparken het geweldig, maar hebben andere parken in de regio te kampen met verouderde accommodatie of stevige concurrentie van nieuwere parken. "Als je eenmaal in die spiraal zit, kom je er moeilijk weer uit."

Huisman noemde slecht weer en steeds weer veranderende wensen van de gast met bijbehorende investeringen als andere oorzaken die ertoe kunnen leiden dat een recreatiepark aan de verkeerde kant van de streep kan komen. De Noordkopgemeenten hebben de revitalisering op de agenda gezet als onderdeel van de campagne om de Kop van Noord-Holland op termijn aantrekkelijk te houden om er te wonen en te werken.