Koop grond door MAB win-winsituatie

De Motor-, Auto- en Bromfietsclub Texel (MAB) wil een stuk grond van twee hectare kopen dat tot op heden altijd werd gehuurd van een naastgelegen agrariër. Het stuk wordt jaarlijks gebruikt tijdens evenementen.

Om het stuk grond te kunnen kopen, heeft MAB voor een lening aangeklopt bij de gemeente. Het college stelt de raad nu voor om een lening van € 122.000 met een rente van 1,74 procent en een looptijd van 10 jaar te verstrekken.

De MAB is met de huidige eigenaar overeengekomen om de grond niet meer jaarlijks te huren, maar in eigendom over te dragen. Hiermee ontstaat er voor de MAB voor de toekomst een stabielere situatie met betrekking tot het gebruik van een perceel tijdens de evenementen. Naast de aankoopprijs vraagt de MAB ook een lening voor de kosten voor het graven en dempen van enkele sloten. Het gebruik van het aan te kopen perceel is conform het bestemmingsplan dan wel conform een verleende evenementenvergunning. Volgens MAB-voorzitter Menno Koorn gaat er geen agrarische grond verloren. "Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wilde een aantal sloten veranderen. Hierdoor is het desbetreffende stuk land voor de eigenaar moeilijker bereikbaar geworden. Door de verandering van de sloten sluit het aan te kopen perceel nu naadloos aan op het perceel van de huidige autocrossbaan. Wij huurden in het verleden jaarlijks land, maar altijd tegen een schappelijke prijs. Naast het aan te schaffen perceel blijven wij voor de autocross nog steeds een stuk land huren, maar in totaal blijven we ongeveer hetzelfde oppervlakte gebruiken. Het aan te kopen perceel blijft gewoon in agrarisch gebruik, laat daar geen misverstand over bestaan. Het is allemaal niet zo spannend. Onze crossbaan wordt niet uitgebreid. Wij blijven het stuk land op dezelfde wijze gebruiken als wij deden. Als parkeerplaats tijdens de autocross. De overige 360 dagen van het jaar dient het als grasland."