Toekomst pulsvissen weer uiterst onzeker

Even leek er een beetje hoop aan de horizon te zijn voor de pulsvisserij, maar de situatie is deze week opnieuw uiterst onzeker geworden.

Uit overleg dat vorige week in Straatsburg plaatsvond, kwam aanvankelijk naar voren dat 42 pulsvissers met een ontheffing voor onbepaalde tijd tot 1 juli 2021 zouden mogen blijven vissen. Zes schepen zouden ook daarna door mogen gaan ten bate van wetenschappelijk onderzoek naar pulsvisserij.

Deze week bleek echter dat het in Europa allemaal niet zo hard op papier staat en zeker niet in het politiek akkoord dat Europees Parlement, Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers vorige week in Straatsburg met elkaar sloten. Daardoor is er nog absoluut geen zekerheid in welke mate er overgangstermijnen komen. Naar verwachting nemen Europees Parlement en de Raad van Ministers in maart echter al een besluit over het vorige week bereikte politieke akkoord.

Minister Carola Schouten (LNV) schreef deze week in een brief aan de Tweede Kamer nog geen duidelijkheid te kunnen geven "vanwege het ontbreken van vastgestelde Verordeningsteksten" en "omdat het nog onbekend is wanneer de herziene Verordening van kracht zal worden." Volgens Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, is de huidige tekst voor tweeërlei uitleg vatbaar. "Ofwel de 42 ontheffingen zonder einddatum mogen door tot 1 juli 2021 of vijf procent van de totale vloot mag door tot 1 juli 2021." In dat geval zouden het tussen de 14 en 22 schepen zijn. Drijver, blijft hoop houden dat er zoveel mogelijk schepen door mogen, maar er ligt volgens hem ook een somber scenario in het verschiet. "Maar we willen niet terug naar het tijdperk 2006-2010, toen het een heel lastige tijd voor de visserij is geweest."

De hoop van de visserijsector is gericht op Den Haag. "Wij zijn helaas op het moment even niet aan zet", aldus Drijver. Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt. Onder de visserijbedrijven geeft de ontstane duidelijkheid veel nieuwe onrust naast de onrust die er al was over het naderende verbod voor pulsvisserij. Het Financieel Dagblad berichtte intussen deze week hoe in de Franse kustplaats Boulonge het verbod op de pulsvisserij door Franse vissers als een overwinning werd gevierd.

Minister Schouten pleitte er deze week voor om ook naar de toekomst te blijven kijken. "De pulsvissers zullen zoals het er nu uitziet in de komende tijd, op kortere of langere termijn, hun visserijmethoden moeten aanpassen. We moeten blijven werken aan innovaties, waar mogelijk in internationaal verband." Binnen dat kader wil ze zich voorbereiden op het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid van Europa. Het kabinet heeft €15 miljoen beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve technieken voor een duurzame visserij.