Alexandra Bogerman, David Tijssen, Maaike Monsma en Eveline Dijkstra in de operatiekamer.
Alexandra Bogerman, David Tijssen, Maaike Monsma en Eveline Dijkstra in de operatiekamer. Foto: Jeroen van Hattum

"Kijken in dierenartsenpraktijk onder relaxte omstandigheden"

De dierenartsenpraktijk aan de Keesomlaan in Den Burg houdt zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur een open dag.

"Dan kunnen mensen onder relaxte omstandigheden een kijkje bij ons nemen", zegt dierenarts David Tijssen. "Meestal is er wat met een dier aan de hand als mensen hier zijn, dan zijn de omstandigheden minder leuk en is er vooral oog voor het welzijn van het dier."

Bezoekers kunnen zaterdag onder meer een kijkje nemen in de operatiekamer van de dierenartsenpraktijk, de röntgenkamer en in de spreekkamers. Dierenartsen Alexandra Bogerman, Maaike Monsma, Eveline Dijkstra en David Tijssen zijn aanwezig, evenals de assistenten.

Het is lang geleden dat de praktijk een open dag heeft gehouden. Anderhalf jaar geleden hadden de dierenartsen wel een bijeenkomst met houders van dieren in de agrarische sector, maar nu is het voor iedereen. De dierenartsen willen onder meer laten zien wat ze vandaag de dag allemaal kunnen. David: "In 2002 was je nog een tijd bezig met het ontwikkelen van röntgenfoto's, tegenwoordig schiet je de beelden meteen digitaal door naar een specialist als dat nodig is." Ook op het gebied van echoscopie en bloedonderzoek kunnen tegenwoordig zaken zeer snel worden vastgesteld. "We zijn gewoon trots op wat we allemaal doen en kunnen. De dierenartsenpraktijk is - onder meer vanwege de vele toeristen met huisdieren, Texelaars zelf en de agrarische sector op het eiland - 24 uur per dag in bedrijf als dat nodig is. De praktijk is vanwege de variëteit ingericht voor de behandeling van alle diersoorten.

De afgelopen jaren waren er de nodige veranderingen met de komst van Maaike als opvolger van Piet van de Werken, Alexandra als opvolger van Ton Domhof en Eveline als opvolger van Loek van Vliet. Dat leidde nog wel eens tot de opmerking 'waar blijft de dierenarts', terwijl er al een arts ter plaatse was. Dat euvel werd praktisch opgelost met blauwe jassen waarop het woord 'dierenarts' staat. "Dan was het meteen duidelijk."

Tijdens de open dag zijn er demonstraties van hondencoach Jos Oosting (om 12:00 en 14:00 uur) en kinderen kunnen zich als dier laten schminken. Mensen die met de auto komen, krijgen van de dierenartsen het verzoek deze wat verderop bij het gemeentehuis neer te zetten. "Dan houden we hier voor de deur een paar plekken vrij voor spoedgevallen."