Met de klok mee. Schilderende Ulo-scholieren, protestleuzen en het winnende
Met de klok mee. Schilderende Ulo-scholieren, protestleuzen en het winnende "nudistenkamp". Onder fotomontage huidige schutting, Johan Habing. Foto: Archief Texelse Courant

Déjà vu-gevoel bij schutting centrum

De schutting op de Groeneplaats wekt bij menig Texelaar déjà vu-gevoelens op. Bij de bouw van het raadhuis in de jaren zestig werd de bouwplaats ook afgeschermd met een houten wand. Deze werd gepromoveerd tot kunstobject.

Aanvankelijk werd de schutting beklad met protestleuzen, tekeningen en schuttingwoorden. Kees Drijver, bouwer van het raadhuis, vond het geklieder op de schutting geen fraai gezicht, de aannemer voelde er meer voor de tekendriften in goede banen te leiden. Hij omarmde het idee van Wim Witte en Gré Duin voor een schilderwedstrijd en loofde zelfs prijzengeld van honderd gulden uit voor de winnaars. De gemeente stelde verf beschikbaar.

De schilderwedstrijd op vrijdag 19 november 1967 op de schutting op de Groeneplaats en Vismarkt werd officieel geopend door locoburgemeester Jan Daalder. Hij vond het een loffelijk initiatief en veronderstelde dat de tentoongestelde schilderingen wellicht de meest lange en meest bekeken expositie was die ooit op Texel gehouden zou worden.

Zo kwam het dat leerlingen van de ULO (op de foto aan het werk onder leiding van tekendocent Harry Tielemans), de Technische School, de Landbouwschool en de Landbouwhuishoudschool zich met verf en kwast uitleefden op de schutting. Met als resultaat kleurige onderwatergezichten, surrealistische beelden en andere schilderingen. Winnaar werd het "nudistenkamp" de ULO, een wat ondeugend schilderij van mannetjes die een blik over de schutting werpen, waarachter zich een blote juffrouw bevindt.

Eén van de ULO-leerlingen op de foto (derde van rechts) is Bas Huisman, die decennia later als Contrabas nog cartoons zou tekenen voor deze krant. Hij kan het nog goed herinneren, alleen niet dat het prijzengeld ooit is uitgereikt.

Huidige schutting

De vraag is in hoeverre de huidige schutting mogelijkheden biedt tot een soortgelijk initiatief. De gemeente heeft al laten weten dat er informatiepanelen op de houten wand komen, zodat iedereen kan zien wat er het komend jaar op de Groeneplaats gebouwd gaat worden. Ook komen er kijkgaten, zodat de bouw te volgen is. De gemeente staat open voor een origineel idee en wil in samenspraak met de Texelse Courant invulling geven aan een kunst-/teken initiatief. Nadere berichtgeving volgt.

Johan Habing nam alvast een voorschotje en stuurde ons onder meer bijstaande fotomontage van de huidige schutting.

Afbeelding