Afbeelding
Foto: Ed Witte

Spoedberaad

Spoedberaad bij het communicatiebureau. Nog een maand te gaan tot de verkiezingen van Provinciale Staten en het College van Hoofdingelanden? Eh, de wat? Juist ja, dat is dus het probleem. Nog een maand te gaan tot de provinciale verkiezingen en de verkiezing van een nieuw bestuur voor het hoogheemraadschap. Een democratisch fenomeen dat om de vier jaar plaatsvindt en om de vier jaar telkens weer een totale verrassing lijkt te zijn.

De medewerkers van het communicatiebureau gooien er een paar kolen bij op het vuur. Hoe kunnen ze het bestaan van de verkiezingen deze keer bij zoveel mogelijk mensen tussen de oren douwen. Roepen dat de provincie meer doet dan je denkt? Roepen dat je dankzij het waterschap goed onderhouden dijken hebt en dat dankzij het waterschap de sloten niet doorlopend overlopen of droog staan?

Meewarig wordt het hoofd geschud. Die boodschap is nu al zo vaak verkondigd. De moderne middelen dan maar? Influencers die op Snapchat, Twitter, Youtube en het voor de jeugd al bijna hoogbejaarde Facebook roepen dat provincie en waterschap echt wel 'sick' zijn? Ze zien het gestaald bestuurlijk kader van provincie en hoogheemraadschap al figuurlijk door een hoepel springen. Ook geen goed plan.

Maar dan is daar vanuit het niets de gemeente Texel. De maanden februari en maart worden even door elkaar gehusseld en zo werd afgelopen woensdag (20 februari) doodleuk op de gemeentelijke Facebookpagina gemeld dat de stembureaus geopend waren en iedereen kon gaan stemmen.

Service ten top, maar met één kleine kanttekening: de verkiezingen zijn toch echt pas over een maand op 20 maart. De gemeente is per abuis een maand te vroeg. Berichten in de lokale en regionale media over deze misser en bij het communicatiebureau gaat de vlag uit. Deze lumineuze actie hadden ze zelf niet kunnen bedenken. Wie of wat er allemaal meedoet, komt later wel. Maar het is nu wel luid en duidelijk dat er woensdag 20 maart dus verkiezingen zijn. Met dank aan de gemeente!

Jeroen van Hattum :-)