Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Nachtvervoer

Afgelopen week was het weer tijd om het nachtleven in Amsterdam te verkennen. Samen met mijn vriendengroep, grotendeels studerende Texelaars, hebben we er een hartstikke gezellige avond van gemaakt. Ongemerkt ga je toch het uitgaansleven in Amsterdam vergelijken met dat op Texel. Ik moet zeggen, dat komt neer op vrij makkelijk dingen tegen elkaar wegstrepen. Ja, het is fijn dat je in Amsterdam heel veel keuze heb qua clubs/kroegen, maar het is minder dat je voor veel uitgaansgelegenheden (een kleine) entreeprijs moet betalen. Ja, het is fijn dat in Amsterdam de meeste zaken open zijn tot 5.00, maar het is minder dat je bijna niemand kent.

Op deze manier kom je al snel tot de conclusie dat het uitgaan in zowel Amsterdam als op Texel zijn voor-en nadelen heeft, maar dat je in principe op beide plaatsen een prima avond kunt beleven. Een opvallend punt van vergelijking vond ik echter het nachtvervoer. Op Texel een vrij actueel punt van discussie.

Vanwege de krappe woningmarkt in Amsterdam zit ik op kamers in Almere. Het nachtvervoer tussen Amsterdam en Almere is in het weekend echter prima geregeld. Aan het eind van de avond stapte ik in Amsterdam in de nachtbus, en een dik halfuur later was ik, voor maar een paar euro, al bij mijn kamer. Behalve dat deze bus doordeweeks niet rijdt, niets op aan te merken!

Op datzelfde moment stond mijn vriendin op Texel al anderhalf uur in de kou op een taxi te wachten. Zelf ben ik op Texel nog nooit met de taxi geweest, aangezien ik geen probleem heb met fietsen tussen De Koog en Den Burg, en geen zin heb in dat gezeur altijd. Want dat er gezeur is, dat krijg ik zeker mee. Vechten om taxi's, lange wachttijden, ruzies, daar ga ik mezelf niet aan wagen. Ik wil zeker niet zeggen dat de problemen komen door de taxibedrijven. Ik heb er alle begrip voor dat zij de afweging maken of het ze nog wel waard is om dronken, vaak problemen-gevende jongeren te vervoeren.

De ultieme oplossing lijkt het weer laten rijden van de nachtbus, maar wie deze zou moeten laten rijden is nog niet zo makkelijk beslist. Het lijkt mij geen taak voor de gemeente. Misschien zouden de uitgaans-ondernemers van De Koog de handen inéén kunnen slaan om (in de zomer) deze bus te laten rijden. Zij zijn er natuurlijk bij gebaat dat het uitgaanspubliek De Koog niet links laat liggen. Dat er iets moet gebeuren lijkt mij in ieder geval wel duidelijk. Maar op welke manier?

Jeffrey Eelman