Ook voor de Oosterenderweg adviseert het college de snelheid naar 60 km/uur te verlagen. De dorpscommissie wil graag 80 km/uur aanhouden.
Ook voor de Oosterenderweg adviseert het college de snelheid naar 60 km/uur te verlagen. De dorpscommissie wil graag 80 km/uur aanhouden. Foto: Gerard Timmerman

"Wegen te smal om bij 80 veilig te passeren"

"Texel is geen snelweg, alle wegen inrichten zoals de Pontweg is niet wenselijk", stelt het college van b en w in het Wegencategoriseringsplan. Daarin wordt per weg of gebied de snelheid geregeld.

De huidige categorisering van het Texelse wegennet dateert uit 1999. Functie, gebruik en inrichting zijn volgens b en w niet meer in overeenstemming met elkaar. Reden om op veel wegen de snelheid te verlagen.

Hoofddoelstelling in het Mobiliteitsplan is een veilige en logische inrichting van de wegen. Specifieker verwoord in het Wegencategorieseringsplan: het streven naar een uniforme wegencategorisering conform Duurzaam Veilig, om tot een veilig en herkenbaar wegennet te komen. Bereikbaarheid is een belangrijke doelstelling. Per auto, fiets en openbaar vervoer.

Veel wegen zijn volgens het college te smal, waardoor bij het passeren van voertuigen problemen ontstaan. Kapotgereden bermen spreken boekdelen. Onder meer op de Postweg is door het aanleggen van betongrasstroken geprobeerd de passeerbaarheid te verhogen. Het is een drukke noordzuid-route, veel gebruikt door auto's, campers en vrachtverkeer. In het seizoen passeren er zo'n 7.000 voertuigen per etmaal. Ook hier regelmatig passeerproblemen.

Omdat de ruimte ontbreekt om de Postweg en Nieuwlanderweg in te richten conform de richtijnen van Duurzaam Veilig, maar met het oog op de bereikbaarheid van De Cocksdorp en de recreatieve voorzieningen, is er voor gekozen de snelheid hier wel op 80 km te houden. Daarom is gekozen voor een zogeheten 80 min-categorie. Dit vereist volgens b en w "maatwerk in de profilering" (zoals extra bebording en belijning). Het budget voor de reconstructie van Postweg-Nieuwlanderweg van €270.000,- moet komen uit de bestemmingsreserve Mobiliteit.

Kennelijk in de verwachting dat het omlaagbrengen van de snelheid de nodige weerstand zal geven, heeft de gemeente in het Verkeerscirculatieplan ook enkele varianten uitgewerkt, waarin de snelheid ook op andere wegen dan de Pontweg en de Nieuwlander- en Postweg naar 80 kan. Maar met ook aanzienlijk hogere kosten,

Alternatieven

1. Hoofdweg en de andere verbindingswegen 80 (conform Postweg), extra kosten bedragen €17.172.000,-. Belangrijk nadeel is dat al deze wegen aanzienlijk verbreed (vergelijkbaar met de Pontweg) zouden moeten worden. "Wat niet past in het karakteristieke Texelse landschap." Daarnaast blijft op bepaalde stukken van deze wegen de maximum snelheid 60 km/uur (huidige situatie).

2. Alle verbindingswegen tussen de dorpen (Schilderweg, Hoornderweg en Oosterendeweg) 80, Hoofdweg 60, extra kosten bedragen €12.542.000,-.

3. Hoofdweg 80 (conform Postweg) en de andere verbindingswegen 60, extra kosten €5.452.000,-.

4. Waalderweg en Laagwaalderweg 80 (conform Postweg), Hoofdweg en andere verbindingswegen 60, extra kosten €7.050.000,-. Deze variant is meegenomen in verband met de discussie rond de bereikbaarheid van het industrieterrein Oudeschild (bierfabriek).

De Dennen

Een aantal wegen vereist maatwerk. Zoals de Emmalaan ter hoogte van de scholen 30 km/uur. De staart 60 km/uur en bij het uitzichtpunt 30 km/uur. De Kogerstraat staat in het plan nog als 50 km/uur, maar is in de toelichting alsnog op 30 km/uur gezet. Het college stelt voor de snelheid op de doorgaande wegen in de Dennen te handhaven op 30 km/uur.

Ondernemersvereniging TOP kan zich volgens het college vinden in het plan, de dorpscommissie van Oosterend wil de Oosterenderweg liever op 80 km/uur houden.