Dode zeekoeten zijn verhongerd, oorzaak vooralsnog onbekend

De dode zeekoeten die langs de kust zijn aangespoeld, zijn verhongerd. Dat blijkt uit onderzoek dat in Utrecht is uitgevoerd op 124 dode zeekoeten.

Volgens onderzoeker Mardik Leopold uit Oosterend, werkzaam bij Wageningen Universiteit, hadden de dieren allemaal een lege maag. De vraag is nu wat de oorzaak van de verhongering van de zeekoeten is. Er zijn de afgelopen weken langs de Nederlandse kust duizenden dode exemplaren aangespoeld. Ook op Texel lagen dode zeekoeten.

De eerste gedachten gingen uit naar de containerramp met de MSC Zoë, maar die link wordt niet meteen gelegd. Volgens Leopold zijn er alleen dode zeekoeten gevonden en geen andere dode vogels. Dat laatste had wel het geval moeten zijn als de oorzaak direct aan de ramp met de Zoë kon worden gelinkt.

Er zat zwarte smurrie in de darmen van de onderzochte zeekoeten en dat duidt erop dat de dieren al begonnen waren met het 'opeten' van de eigen organen om in ieder geval nog een beetje energie te hebben. "Voor de zeekoet moet het vreselijk zijn geweest." Navraag bij een garnalenvisser op het eiland leerde dat er in de kustzone de afgelopen tijd voldoende voedsel beschikbaar moet zijn geweest. Eigen waarnemingen van Leopold op zee leerde dat het daar momenteel weer goed gaat met de zeekoeten. Er spoelen echter ook nog dode zeekoeten aan, van het weekend lagen er diverse op de Hors.

Er wordt nu onder meer een reconstructie gemaakt van het weer in de afgelopen weken en er volgt nader onderzoek of er mogelijk resten van plastics of paraffine in de aangespoelde kadavers zitten. Volgens Leopold wordt het nog een uitdaging om de oorzaak van de verhongering te vinden. "Hoe meer je te weten komt, hoe minder het eigenlijk te volgen is."

Het lastige voor de onderzoekers was dat de magen volledig leeg waren en dus ook geen voedselresten meer bevatten die nog onderzocht kunnen worden.