Jan Jacob Rab, Kees Duin, Joke Kuijper en Jan Beijert tekenen de papieren.
Jan Jacob Rab, Kees Duin, Joke Kuijper en Jan Beijert tekenen de papieren. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw fonds voor onderwijs bij Texelfonds ondergebracht

Het Texelfonds heeft er sinds vrijdag een nieuw Fonds op Naam bij: het Fonds Voortgezet Onderwijs Texel.

Het nieuwe fonds is gestart met een vermogen van €180.000,-. Het geld is afkomstig van de Stichting Voortgezet Onderwijs Texel die in 1992 officieel werd opgericht om het beroepsonderwijs op het eiland te promoten. Die stichting houdt op te bestaan nu het geld naar het Texelfonds is gegaan. De erfenis van een huis voor de voormalige LTS vormde destijds de basis van de Stichting Voortgezet Onderwijs Texel. Die leidde de afgelopen decennia een niet al te opvallend bestaan, maar zorgde er intussen wel voor dat er zo nu en dan extra's voor de OSG konden worden aangeschaft zoals een nieuwe geluidsinstallatie op school. De stichting was ook verbonden aan het voormalige boekenfonds van de OSG.

Een paar jaar geleden - toen de bestuurlijke fusie met Scholen aan Zee in Den Helder speelde - namen bestuursleden Kees Duin en Jan Jacob Rab het initiatief om de Stichting Voortgezet Onderwijs Texel te ontvlechten uit de OSG, zodat het vermogen van de stichting specifiek voor Texel beschikbaar zou blijven. Dat nam tijd in beslag, maar het lukte waarna besloten werd het vermogen bij het Texelfonds onder te brengen. Duin en Rab zaten als vertegenwoordigers van het voormalige Texels Verbond van Ondernemers (TVO) in het stichtingsbestuur.

Het nieuwe Fonds Voortgezet Onderwijs Texel is bedoeld om het onderwijs op Texel 'in de ruimste zin van het woord' te ondersteunen. Er kan eveneens voor particuliere onderwijsinitiatieven (zoals de koksopleiding en de fietsttechniekopleiding die op het eiland gegeven worden) een beroep op worden gedaan. Het bedrag van €180.000,- is in principe vaststaand, de rente wordt gebruikt om aan het onderwijs te besteden. Voor dit jaar is een bedrag van €4.537,- beschikbaar.

In incidentele gevallen kan een beroep worden gedaan op het stamvermogen van de €180.000,- zelf. In dat geval moet eerst van tevoren advies worden ingewonnen bij een adviescommissie waarin de rector van de OSG, de penningmeester van de ouderraad van de OSG en de voorzitter van TOP zitten. Het nieuwe Fonds Voortgezet Onderwijs Texel is het zevende Fonds op Naam voor het Texelfonds. Volgens voorzitter Jan Beijert is de oprichting van het nieuwe fonds een mooi moment om het jubileumjaar in te gaan. Het Texelfonds viert dit jaar het vijftienjarig bestaan.