Peter Riteco:
Peter Riteco: "Soms maak ik nog wel eens een sculptuur." Foto: Jeroen van Hattum

Iets moois maken geeft voldoening

Wat is uw favoriete plek op Texel?

Wij komen graag bij paal 12 op het strand. Dan lopen we richting Den Hoorn en gaan we halverwege door de duinen terug. Ook de Horsmeertjes zijn een prachtig stuk natuur en relatief rustig.

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in de Gravenstraat tegenover Het Vierspan. Al snel daarna zijn we verhuisd naar Schilderend 81. We waren met zeven kinderen van wie ik de jongste ben. Tot mijn twaalfde jaar was ik op Texel, daarna volgde ik onderwijs op internaten in Medemblik, Wellerlooi (Limburg) en daarna in Leusden.

Hoeveelheid bedden bepaalt de rust, de ruimte en de drukte

Wat voor werk heeft u gedaan?

Ik heb tien jaar in bedrijven en fabrieken gewerkt als machinebankwerker en onderhoudsmonteur. In de avonduren en in het weekend ging ik naar de lerarenopleiding voor het nijverheidsonderwijs. Dat was een zware klus. Overdag werken en 's avonds aan de studie. En zo'n student was ik niet... Na het behalen van mijn onderwijsakte kreeg ik een baan hier op Texel op de nieuw gestarte LTS.

Wat was het mooie aan het werken met leerlingen?

Het mooie aan werken met leerlingen is om jonge mensen te helpen met het leren van handvaardigheden en de theorieën die daarbij horen. Het omgaan met machines voor de metaal, het leren lassen en constructiebankwerken. Vooral dat je met behulp van machines en materiaal dingen kan maken waar je trots op kan zijn. Dat geeft leerlingen weer het nodige zelfvertrouwen. Vergeet ook niet alle grappen en streken die ze uithaalden. Soms vervelend, maar ook dat je dacht "hoe komen ze er op". Het was nooit saai. We gingen ook twee dagen op excursie naar bedrijven in Friesland en Groningen. Werkweken met de kotter naar Terschelling met ongeveer zestig leerlingen met fiets en bagage. Dat kan nu allang niet meer, maar toen was het mooi. Na afloop was je hondsmoe, maar zeer voldaan. In die jaren was ons niks te gek. Met veel plezier heb ik dit werk als leraar gedaan.

Wat is het mooie aan het maken van sculpturen?

Iets maken met je handen, wat je zelf mooi vindt en waar je van kan genieten, geeft al veel voldoening. En wanneer andere mensen er ook van genieten, is dat toch prachtig. Die sculptuur op de haven van 't Horntje was mijn grootste klus. Nu die pas weer is opgeknapt, is het weer een waar genoegen om naar te kijken.

Wat doet u verder zoal op het eiland?

Achter het zwembad heb ik een volkstuin. Gelukkig kan ik hem nog steeds zelf omspitten, al heb ik wel helft van het blad van mijn schop afgeslepen, dan hoef ik niet meer zo diep te spitten. Het blijkt nu ook beter voor de grond te zijn om niet te diep spitten. Verder zit ik op het koor met Franse chansons bij Claudia Reij, erg leuk. Daarnaast fietsen en wandelen we veel. Soms maak ik nog wel eens een sculptuur. Als het slecht weer is, is dat een goede tijdsvulling.

Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Open en gemoedelijk. Maar als het ze niet aanstaat, zijn het net schapen. Dan gaat de kop scheef, kont tegen de krib en dan heb je er je handen vol aan om het weer goed te krijgen.

Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

Houd het kleinschalig, rust en ruimte .Dat is waar we voor gaan. Als er teveel mensen op af komen, loop je het gevaar dat wat je wilt verkopen dat er dan niet meer is. Het aantal bedden bepaalt de rust, de ruimte en de drukte.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Nieuwbouw voor de jeugd en dan vooral in de buitendorpen, zodat het daar ook leefbaar blijft. Alles in Den Burg oriënteren is voor mij een slecht plan.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Op onze smalle wegen zijn er op veel plaatsen ribbeltegels aangelegd om de bermen te beschermen. Opvallend is dat verscheidene automobilisten voor een tegenliggende auto aan de kant gaan, maar als wandelaar moet je verdraaid uitkijken. Dan gaan ze met hoge snelheid vlak langs je. Dat is goed schrikken.

Wat is er zonde aan Texel?

De sloop van gemaal De Schans (technische cultuur) en het in elkaar vallen van boerderij Katwijk is doodzonde. Texel heeft stadsrechten, een vlag en een wapen. Veel steden zijn er trots op zoiets te hebben, maar hier staat een lullig internetregeltje voor de Texelse waarden. Jammer! Doe het wapen van Texel weer terug op het briefpapier en herstel de Texelse groenzwartvlag en het wapen weer in ere.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Gemeentewerken en het uitvoerende bedrijf dat de Bernhardlaan heeft vernieuwd. Prachtige trottoirs, dikke tegels en mooi vlak. De eigenaars van honden moeten nu alleen nog eens leren om de hondenstront op te ruimen.

Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Ik ben nog uit de tijd dat achter de Wilhelminalaan alles grasland was. De Beatrixlaan was toen nog de Suikerweg en hield op bij de Jozefschool. Als je ziet wat er sindsdien aan verandering en toeloop van huizen, mensen, auto,s enzovoorts is geweest, dan benauwt het me wel eens. Waar houdt het op? De enige instantie die er wat aan kan doen is ons gemeentebestuur en de politieke partijen. Zij bepalen hoeveel overnachtingen er zijn en komen. Dat ondernemers meer toeristen willen, snap ik best, dat is inkomen. Maar een beetje rust voor de bewoners en behoud van onze natuur is ook een goed streven. Zie daar maar een goed beleid op te maken.

Wat doet u over vijf jaar?

Als ik het haal gewoon doorgaan zoals het nu is. We wonen op een prachtig eiland en kunnen nog steeds doen wat we willen.

Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van..' terug willen zien?

Peter Haker, de vakslager