Afbeelding

De kant langs

Klimaatdemonstratie

Zijn er echt geen Texelse scholieren naar de klimaatdemonstratie geweest? Ik heb de protestborden goed bekeken, maar zag er niet één van het eiland. Je zou toch zeggen dat zo'n dagje tussen leeftijdgenoten op het Binnenhof een leuke onderbreking zou zijn van al die heisa rond hun school. Maar niet dus. Voor zover bekend geen Texelaars op de klimaatbarricades.

Misschien begrijp ik het ook wel. Ik zie het al voor me. Loop je daar met je protestbord en sta je naast zo'n opschepper uit Zeewolde "Op lijst van duurzame gemeenten staan wij met 91,1 procent bovenaan. En waar kom jij vandaan? Texel? Hoeveelste staan jullie eigenlijk?" Heel zachtjes zeg je: "216.". Bulderend gelach uit de hoek van Zeewolde. "Dus jullie wekken maar 3,3 procent aan duurzame energie op? Wat doen jullie hier dan? Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Stomme schapen, ga toch naar huis. Bééééhh", word je weggehoond.

Terug in de trein komen de scholieren tot het inzicht dat ze op de verkeerde plek waren. "We moeten naar het gemeentehuis, het is immers hún schuld." Dus trommelen ze de volgende dag een legertje mede-scholieren op en verbranden hun CO2-neutrale klimaatprotestborden voor het oog van het gemeentebestuur. Daar hebben ze niet van terug. Een bestuurder neemt het woord. "We hebben in 2007 maar mooi het manifest ondertekend om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op gebied van duurzame energie en water."

Een scholier vraagt: "Maar hoe kan het dan dat we nu nog maar op 3,3 procent zitten? Wat is er gebeurd in die tussentijd?" De bestuurder. "Nou uuhhh, eigenlijk niets. Of bijna niets dan. Natuurlijk wel wat. We hebben de openbare verlichting in het buitengebied uitgedaan. De beste spaarlamp is immers een lamp die niet brandt. En hier en daar wat zonnepanelen, energiesubsidie, etc. Maar dat was het wel zo ongeveer." Verbijstering onder de scholieren.

Verrek, zie ik daar Elias Marseille? Hij weifelt. Hoort hij nou de scholieren of bij de bestuurders? Elias is beiden, onlangs zelfs gepromoveerd tot jongste fractieleider van het land. Scholier en politicus van GroenLinks, dé partij voor milieu en duurzaamheid. Ideaal boegbeeld van het scholieren klimaatprotest dus. Fier bovenop de barricade! Wat zeg ik, Elias had in het Torentje moeten staan om Rutte een schop onder zijn kont te geven. Afgelopen met dat gekonkel met Merkel, Juncker en May! Zorg eerst maar dat wij onze klimaatdoelen halen! Maar niets van dat alles, Elias was niet in Den Haag.

Ik heb Elias een aantal keren in de politieke arena in actie gezien. Scherp van de tong, aardig thuis in het politieke proces en hij gaat de confrontatie met andere politici niet uit de weg. Maar over de opwarming heb ik hem nog geen gepeperd statement horen maken. Geen woord over de schamele Texelse prestatie op het gebied van opwekking van duurzame energie. Wellicht druk met school of de machtswisseling bij GL. Of knelt het? Elias' partij zit namelijk in de coalitie en is dus medeverantwoordelijk voor het Texelse klimaatbeleid.

Satire, want het is natuurlijk niet eerlijk om dat Elias aan te rekenen. Volledige duurzaamheid is op Texel, waar zodra het woord windmolen valt de kramp toeslaat, we het eiland niet vol met zonnepanelen willen bouwen en het steeds (auto)drukker wordt, vechten tegen de bierkaai. Die scholier uit Zeewolde heeft makkelijk praten. De stroom voor z'n smartphone komt uit de Flevolpolder, die ze hebben volgeplempt met windmolens.

Zou dat klimaatprotest wat uithalen? Wat wij doen is een druppel op een gloeiende plaat, hoor ik geregeld. Zit wat in. Ik las dit weekend een bericht dat in Siberië zóveel koolstof in de lucht zit, dat er zwarte sneeuw uit de lucht valt. Geen nepnieuws. Maar is dat een reden om dan maar niets te doen? Ik zou zeggen: Verbeter de atmosfeer, begin bij je zelf!

Gerard@texelsecourant.nl