Weren van de pers maakt het

lastig om ons werk goed te doen

Als redactie waren we enkele weken geleden niet welkom op de veelbesproken hoorzitting over de herinrichting van de Kogerstraat. Deze week werden we geweerd van een ouderavond op OSG De Hogeberg. Als redactie vinden we dat een zorgelijke ontwikkeling, die belemmerend werkt voor de vrije nieuwsgaring.

Op beide avonden, de ene keer door de gemeente, nu door de OSG, werd hetzelfde argument naar voren gebracht: ouders zouden niet vrijuit kunnen spreken als er pers bij aanwezig zou zijn. Het komt over als een schijnargument en betutteling van de ouders. In plaats van de aanwezigheid van de pers, werd na afloop van de bijeenkomst een verslag rondgestuurd. Opgemaakt door de school zelf. De redactie moet het zodoende doen met wat er door de school over de avond wordt vrijgegeven.

Vorige week bracht Jos Timmer (TB) in de rondvraag van de raadscommissie onze gedwongen afwezigheid bij de Kogerstraat ter sprake. Wethouder Kooiman beloofde naar aanleiding daarvan "in principe alles openbaar te willen doen". Er is een goede reden om ook dat voorbehoud "in principe" te schrappen: goede communicatie. Juist dat is één van de punten waar het aan heeft ontbroken. Niet alleen in die kwestie, ook rond de problematiek op de OSG verloopt de overdracht van informatie moeizaam. Het ontbreken daarvan, verhoogt de argwaan en onzekerheid en doet de school en het onderwijs geen goed.

De Texelse Courant maakt zich al heel lang sterk om de lezers zo goed en compleet mogelijk te informeren. Geslotenheid maakt het voor ons als redactie lastig ons werk goed te doen.

Daarom op deze plek een hartgrondig pleidooi voor openheid, toegankelijkheid en transparantie.