Artist impression van de nieuwe situatie van de Gollards. Boven vooraanzicht gezien vanaf De Zes en onder vanaf de Jonkerstraat. Bron: Architect: FAME
Artist impression van de nieuwe situatie van de Gollards. Boven vooraanzicht gezien vanaf De Zes en onder vanaf de Jonkerstraat. Bron: Architect: FAME Foto: Bron: Architect: FAME

Omring presenteert plan Gollards

Omring heeft deze week de plannen voor nieuw- en verbouw voor de Gollards gepresenteerd aan bewoners, familie, medewerkers, vrijwilligers en omwonenden van de locatie.

Het zorgcentrum wordt ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. De werkzaamheden starten na de oplevering van de nieuwe gebouwen op het Landje van Pelgrim (1e helft 2020). Omdat het om een grondige verbouwing gaat, zijn de betrokkenen alvast in een vroeg stadium geïnformeerd.

De start van de bouw op locatie Pelgrim is volgens Omring een belangrijke eerste stap richting toekomstbestendige ouderenhuisvesting op Texel. Deze gebouwen zullen na oplevering in eerste instantie beide worden benut om bewoners van de Gollards te huisvesten zodat deze locatie kan worden verbouwd. Het gaat om een grondige renovatie van het bestaande gebouw en gedeeltelijke nieuwbouw. De Gollards wordt in twee fasen geschikt gemaakt voor bewoners met dementie of met een intensieve lichamelijke zorgvraag. Er komen éénkamerstudio's en tweekamerappartementen en diverse buurtkamers, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen eten.

Per buurtkamer is er een terras of balkon. Ook zal er kortdurend verblijf mogelijk zijn in de verbouwde Gollards, bijvoorbeeld voor mensen die moeten herstellen na een ziekenhuisopname of waarvan de mantelzorger tijdelijk uitvalt. In totaal zijn er in de nieuwe Gollards straks 82 appartementen. De centrale keuken en het restaurant keren terug in de nieuwe Gollards. De verbouwing omvat verder een aantal duurzaamheidsmaatregelen die het klimaat in het gebouw zullen verbeteren. De ver- en nieuwbouw van de Gollards zal naar verwachting ruim twee jaar in beslag nemen.

De komende maanden wordt in overleg met de Cliëntenraad gewerkt aan het definitief ontwerp voor de Gollards. Hierbinnen valt ook het ontwerp voor de buitenruimte, inclusief parkeren. Daarna volgt het vergunningstraject. Ook wordt een verhuisplan opgesteld om te zijner tijd alle (tijdelijke) verhuizingen in goede banen te leiden.

Tot de bouw van de derde vleugel is besloten met het oog op de capaciteit die naar verwachting in de toekomst nodig is. Aanvankelijk werd gedacht die deels op te vangen met nieuwbouw in Den Hoorn (Drijverschool), maar nu dat plan waarschijnlijk van tafel is, is gekozen voor uitbreiding van de Gollards.

De Hollewal blijft voorlopig bestaan in zijn huidige vorm

Verpleeghuis Hollewal blijft voorlopig bestaan in zijn huidige vorm. Qua zorgbehoefte zijn de bewoners van de Gollards en de Hollewal steeds meer op elkaar gaan lijken, met dit verschil dat een deel van de Hollewal gesloten is. Lange tijd bestond een wachttijd voor het Verpleeghuis, onlangs deed zich het bijzondere feit voor dat aan de Hollewal bedden leeg stonden. Een tijdelijke "dip", inmiddels bestaat er alweer een wachtlijst voor de Gollards.

Met het oog op de voortschrijdende vergrijzing, is de verwachting dat de behoefte aan woonzorg verder zal groeien. Ook daarom wordt onderzocht of er op een andere plek op Texel nog extra capaciteit gevonden moet worden. Hierover is Omring in gesprek met de gemeente. De eerste gedachten gaan uit naar de vrijkomende basisscholen, na de bouw van het nieuwe Onderwijscentrum.

Meer bewoners, betekent ook meer behoefte aan zorg en medewerkers die deze zorg verlenen. Voor de zorgverlening heeft Omring de afgelopen tijd liefst 43 nieuwe medewerkers aangenomen. Dat kon mede dankzij de extra middelen die het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor verpleeghuizen. Op Texel zijn daarmee veel mensen aangenomen in de functie van woonassistent.

Het aantal nieuwe mensen in de zorg zal naar verwachting nog verder groeien. Bij gebrek aan mensen die gediplomeerd zijn voor de zorg, gaat op Texel op 5 april een eigen zorgopleiding van start. Hiervoor wordt samengewerkt met het ROC en zijn inmiddels vijftien leerlingen geworven. "Het ziet er veelbelovend uit", meldt Katrijn van de Vlerk van Omring.

Wie op de hoogte blijven van alle bouw- en verbouwplannen van Omring op Texel kan een kijkje nemen op de website www.helemaalthuisoptexel.nl. Hierop staan de laatste ontwikkelingen en kan men mogelijke vragen of opmerkingen kwijt.