Pulswing van de TX1: met behulp van de draden wordt vis opgeschrikt op de bodem.
Pulswing van de TX1: met behulp van de draden wordt vis opgeschrikt op de bodem. Foto: Archief Texelse Courant

Visserij komt vooralsnog goed weg

Gemengde gevoelens bij de Texelse visserij over het pulsverbod dat woensdagavond in Straatsburg werd afgekondigd. Het is een "rotklap" voor de sector al lijkt de Texelse vloot zelf nog relatief goed uit de strijd te komen.

Tegen tien uur kwam woensdagavond in Straatsburg het nieuws naar buiten: de Europese Raad van Ministers, het Europees Parlement en de Europese Commissie hadden - zoals verwacht - besloten dat de pulsvisserij verboden moet worden. Er was echter ook een lichtpuntje: mede dankzij Europarlementariër en visserijdeskundige Peter van Dalen was na een dag lang onderhandelen toch een overgangstermijn voor elkaar gebokst.

Voor 42 houders van een tijdelijke ontheffing is het dit jaar, zoals het er nu uitziet, afgelopen met de pulsvisserij. Een andere groep van 42 houders van een onbeperkte ontheffing mag vooralsnog door tot de zomer van 2021 (de overgangstermijn). Zes vissers mogen ook na 2021 doorgaan met pulsvisserij voor wetenschappelijk onderzoek. Dat is voor de Texelse vloot op het eerste gezicht niet ongunstig.

De zes vissers die door mogen gaan, zijn vermoedelijk zes schepen die in 2010 - nog onder het bewind van minister Gerda Verburg - met een proef voor pulsvissen begonnen. Onder hen de TX36, de TX38, de TX68 en later als vierde Texelse kotter de TX1. Zij waren - na een kort experiment van een Urker kotter van 2006 tot en met 2008 - de pioniers op het gebied van de pulsvisserij.

Vertrouwen Europa tot nulpunt gedaald

Volgens Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, moet de komende dagen allemaal nog blijken hoe het gaat lopen, maar het ziet er niet ongunstig uit. Dat geldt ook voor de andere Texelse kotters die pulsvissen. Zij vallen binnen de groep die een onbeperkte heffing heeft en dus voor de overgangstermijn tot de zomer van 2021 in aanmerking komt. "Dat is een opluchting. Het geeft even tijd om op adem te komen", zegt Koos Boersen van de TX94, "maar het is een rotklap voor de sector. Het vertrouwen in de Europese besluitvorming is tot het nulpunt gedaald." De visserijbedrijven die pech hebben (de tweede groep) kregen in 2014 een tijdelijke ontheffing voor wetenschappelijk onderzoek.

Volgens Drijver wordt de komende dagen binnen de sector bekeken hoe er met de nieuwe werkelijkheid moet worden omgegaan. Hij had donderdagmiddag als voorzitter van VisNed overleg met minister Carola Schouten (LNV) over de ontstane situatie en 's avonds met andere vertegenwoordigers van de visserij. Volgens een woordvoerder van LNV komt het ministerie volgende week met een brief waarin staat welke maatregelen er worden genomen. Minister Schouten liet afgelopen week al weten een bedrag van €15 miljoen aan innovatiegeld beschikbaar te hebben om de sector bij te staan. Zij was woensdag op Urk om vissersgezinnen te steunen.

Hoewel boos en teleurgesteld, houden Texelse vissermannen het netjes in de commentaren. "Je weet dat het eraan komt, maar het valt toch tegen als het dan zover is", aldus Martijn van den Berg (de Schrijvende Visser) die op de TX 19 werkt. Voor hen wordt het extra spannend: de TX 19 was het zevende schip dat overging op pulsvisserij en valt dus - zoals het er nu naar uitziet - net buiten de groep van zes die na de zomer van 2021 door mag gaan. De teleurstelling en de boosheid zit vooral in het gevoel dat de visserij gewerkt heeft aan innovatie en duurzaamheid en wordt afgestraft op leugens en emoties van voornamelijk de Fransen. In de ogen van de Fransen was de pulsvisserij juist schadelijk voor het milieu en haalden de Nederlandse kotters teveel vis uit zee.

De bereikte overgangstermijn betekent dat het wetenschappelijk onderzoek van visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp (Wageningen Universiteit) naar de pulsvisserij door kan gaan. Hij presenteerde vorig jaar - na het verbod van het Europees Parlement - een tussenevaluatie die niet negatief was voor de pulsvisserij. Hij hoopt eind dit jaar een definitief rapport op tafel te hebben. De hoop binnen de visserij is dat er dan binnen Europa nog eens over de pulsvisserij wordt gesproken en dan op basis van feiten en niet op basis van emotie en leugens. Visserijvoorman Drijver zei dat het belangrijk is niet op te geven, maar door te blijven gaan. Nieuwe stormen zijn echter al weer onderweg. "Eind maart komt de brexit en ik heb inmiddels stukken gezien dat de Engelsen na de brexit wel schepen met boomkor, maar geen schepen met puls in hun gebieden willen toelaten."