Uitkijkpunt Weegesweel, één van de projecten waar Westerlaken aan werkte.
Uitkijkpunt Weegesweel, één van de projecten waar Westerlaken aan werkte. Foto: Archief Texelse Courant

Basis Westerlaken stamt uit '58

Het in financiële problemen geraakte Westerlaken BV kent een lange historie die teruggaat tot 1958.

Westerlaken BV is de rechtsopvolger van vof Tolhuis te Hippolytushoef. In 1958 kwam dit bedrijf voor het eerst naar Texel en verrichtte werkzaamheden voor de gemeente. Gerrit Westerlaken kwam er in dienst als voorman (uitvoerder), zijn rol werd in de loop der jaren steeds groter. In 1960 werd hij volwaardig partner.

In 1968 en 1970 traden Gerrits zonen Hans en Dirk. Het bedrijf groeide en 1968 werd een kavel industrieterrein van 800 m2 aangekocht, waarop een loods van 200 m2 voor opslag en stalling werd gebouwd. In 1973 werd de firma Tolhuis & Co ontbonden en voortgezet onder de naam v.o.f. Westerlaken en Zonen, later Westerlaken BV. In de jaren tachtig had het bedrijf te lijden onder de economische malaise. In 1993 was het personeelsbestand uitgedund tot 10 werknemers. Het werk werd verder steeds meer uitbesteed aan onderaannemers. In 1995 is de loods geheel verbouwd en uitgebreid met 400 m2. Hiernaast is er een kantoor aangebouwd met een oppervlakte van 46 m2.

Op 1 januari 2007 werd Westerlaken BV overgenomen door Erik de Graaf en Els Westerlaken. Zij hebben de onderneming ongewijzigd voortgezet. Hun zoon, Sebastiaan de Graaf heeft op 15 juni 2006 zijn vakdiploma GWW en is op januari 2013 ingetreden in het bedrijf.

Westerlaken was actief op veel terreinen, voor particulieren met bestrating, schuttingen en aanleg van groen. En voor bedrijven, instellingen en overheidsinstanties: bestrating, riolering, bronnering, grondverzet, waterbouw, sloopwerk en vervoer van bedrijfsafval. Westerlaken heeft menig gebouw gesloopt, veel straten in Den Burg en andere dorpen zijn aanlgelegd door het bedrijf. Volop werk op veel projecten, recentelijk bij de aanleg van uitkijkposten in Waalenburg, het bouwrijp maken van De Tuunen, en de bestrating, riolering en andere werkzaamheden in het centrum van Den Burg. Eén van de problemen waar het bedrijf steeds meer tegenaan liep was het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel. Toen dat op Texel onvoldoende lukte, werden medewerkers van de overkant aangetrokken.