In het midden de lap grond achter het terrein van Boon waar de zes zomerwoningen en twee recreatieve opstallen zijn gepland.
In het midden de lap grond achter het terrein van Boon waar de zes zomerwoningen en twee recreatieve opstallen zijn gepland. Foto: Google Maps

Verplaatsing bedden voor personeelsverblijf

Een aantal studio's en recreatiebungalows aan de Kikkertstraat 2 en 4 in De Cocksdorp is in beeld om omgezet te worden in personeelsverblijven.

Dat blijkt uit plannen die door het college zijn besproken. Bedoeling is dat zeventig toeristische slaapplaatsen die nu op de percelen aan de Kikkertstraat 2 en 4 (eigendom van De Krim en Van der Linde) rusten, worden weggehaald zodat de gebouwen daar personeelsverblijven kunnen worden. Veertig van de zeventig recreatieve slaapplaatsen gaan naar zes nieuw te bouwen zomerhuizen en twee recreatieve opstallen aan de Vuurtorenweg en de overige dertig bedden komen te vervallen.

De zes nieuwe zomerhuizen en twee recreatieve opstallen komen op een stuk grond achter het bedrijf van Bart Boon aan de Vuurtorenweg. Vijf van de zes zomerhuizen worden eigendom van Van der Linde en een gaat naar Boon. Tegelijkertijd wordt een deel van de bedrijfsbebouwing van Boon gesloopt en wordt de bebouwing die blijft staan opgeknapt, zodat het passend is bij de omgeving. De silo en alle ijzeren installaties op het terrein gaan weg.

De studio's en recreatiewoningen aan de Kikkertstraat 2 en 4 worden door het weghalen van de slaapplaatsen formeel personeelsverblijven. Dan mogen er volgens de gemeente seizoenswerkers wonen met de kanttekening dat ze niet op het adres ingeschreven mogen staan. In de praktijk worden ze al gebruikt door onder meer De Krim om medewerkers tijdelijk onder te brengen.

Om de plannen mogelijk te maken, moet de agrarische bestemming van de beoogde bouwgrond aan de Vuurtorenweg recreatief worden. Concreet wordt dan een halve hectare agrarische grond aan de agrarische bestemming onttrokken. LTO Texel heeft aangegeven daar geen moeite mee te hebben, omdat het om een klein stuk land gaat. "Met behulp van de regeling voor vrijkomende agrarische bebouwing is elf tot twaalf hectare opgespaard', aldus LTO-voorzitter Arnold Langeveld. "Er kan dus wat vanaf gehaald worden. We hebben wel moeite met een plan om zeventien hectare grond aan zonnepanelen te besteden, maar dit is een ander verhaal. Je moet maatwerk ook wel mogelijk kunnen maken."

Volgens directeur Iwan Groothuis van De Krim is het mooi als er met de beoogde constructie personeelsverblijven gerealiseerd kunnen worden. Volgens hem is het echter nog niet dé oplossing. De Krim biedt aan de Kikkertstraat nu ook tijdelijk onderdak aan medewerkers van Omring, maar die ruimte heeft De Krim straks in het seizoen zelf nodig. Een verzoek aan de gemeente om als noodoplossing tijdelijk acht chalets bij de waterberging van de golfbaan neer te zetten, had volgens Groothuis niet het gewenste resultaat waardoor er voor Omring alsnog een oplossing moet worden gevonden. "Huisvesting van medewerkers blijft een maatschappelijk probleem."

Het laten vervallen van de dertig toeristische slaapplaatsen is volgens Erwin van der Linde onderdeel van de kwaliteitsverbetering die aan de Vuurtorenweg moet plaatsvinden. Praktisch biedt het stuk land ook niet meer ruimte dan voor zes zomerwoningen en twee recreatieve opstallen. "Dan moet je ook zeggen dat het goed is zo." Wethouder Edo Kooiman bevestigde dat de dertig slaapplaatsen vervallen. Volgens de gemeente zijn de plannen getoetst aan de voorwaarden voor het verplaatsen van slaapplaatsen. Het college begint binnenkort met het traject om de bestemming te wijzigen. De initiatiefnemers hebben zelf al een concept-bestemmingsplan opgesteld en aangeleverd bij de gemeente.