Westerlaken BV in zwaar weer beland

Westerlaken BV is in zwaar weer beland. Door een opeenstapeling van oorzaken is het bedrijf in bestrating, riolering, grond- en ander werk in kort tijdsbestek in financiële problemen geraakt en houdt zo goed al zeker op te bestaan. Voor de 19 personeelsleden is een uitkering aangevraagd.

"Niemand had dit voorzien, ook onze accountant niet. Een doemscenario dat werkelijkheid is geworden", vertelt Erik de Graaf van Westerlaken. De zaak kwam dit weekend in een stroomversnelling, toen hun advocaat het advies gaf het faillissement aan te vragen. Dat is vooralsnog niet aan de orde, door verkoop van onroerend goed en andere maatregelen proberen ze schuldeisers zoveel mogelijk tegemoet te komen. Maar geld om het personeel te betalen is er niet, over hoe dat verder moet, lopen gesprekken met het UWV. Ook is er overleg met een aannemer uit Noord-Holland om lopende en nieuwe projecten uit te voeren en dat deze wellicht een aantal werknemers en materieel zal overnemen. Mogelijk kunnen zij ook doorgaan met de werkzaamheden in het centrum van Den Burg, waar Westerlaken in goed overleg met de gemeente door de problemen is gestopt. In opdracht van de gemeente werkte het bedrijf aan de vervanging van de riolering, bestrating, nieuwbouw, herinrichting van Vismarkt, Kantoorstraat en Groeneplaats. Met het oog op de voortgang heeft de gemeente voor het lopende werk een ander bestratingsbedrijf ingehuurd.

Westerlaken heeft ook het grondwerk in woonwijk in aanleg De Tuunen moeten staken. "We hebben geen financiële middelen om de benodigde spullen te bestellen." Westerlaken werkte als onderaannemer ook aan de dijkversterking en bij de natuurontwikkeling van Waalenburg. Onder meer aan de nieuwe gemalen en bij de aanleg van uitkijkposten.

De financiële problemen komen volgens De Graaf deels doordat de betalingen voor het werk door de hoofdaannemer in beide projecten, veel te lang op zich zouden laten wachten. "We hebben het werk gedaan, het is ook afgekaart en helemaal goed bevonden, maar de bonnen die nodig zijn voor bij de rekening worden niet verstuurd. Als je zoals wij 100 tot 140 dagen moet wachten op ons geld, dat is vechten tegen de bierkaai." Boskalis wil daar zelf niet op reageren, maar via een ander kanaal wordt gemeld dat het werk van Westerlaken niet volgens afspraak zou zijn. Sebastiaan de Graaf: "Natuurlijk zijn er wel eens dingen die niet goed gaan. Dat je dat stukje nog niet betaalt begrijp ik, maar niet dat er dan niets wordt betaald."

Eén van de oorzaken. Maar concurrentie, kleine marges, hoge (personeels)lasten en toenemende problemen om geschoold en ervaren personeel te vinden zorgden dat het al een tijdje moeizaam ging. Gepoogd wordt om een faillissement te vermijden. "We proberen het met onze schuldeisers zo netjes mogelijk af te ronden, maar zijn daarbij ook afhankelijk van andere instanties", vertelt De Graaf. Overigens is het bedrijf aan de Maricoweg gewoon open en worden er ook stenen en andere spullen verkocht. Zie ook pagina 5.