Boswachter Publiek Anna Sprenkeling is opgegroeid op Texel en heeft nadien veel van de wereld gezien.
Boswachter Publiek Anna Sprenkeling is opgegroeid op Texel en heeft nadien veel van de wereld gezien. Foto: Staatsbosbeheer

Fijn om Texelse natuur opnieuw te ontdekken

Open communicatie, transparantie en toegankelijkheid. Waarden die Anna Sprenkeling hoog in het vaandel heeft. Als nieuwe Boswachter Publiek van Staatsbosbeheer (SBB) is Anna (26) per 1 februari "het gezicht" van SBB.

Voor velen overigens geen onbekend gezicht. Anna is opgegroeid op Texel, van haar tweede tot haar veertiende jaar woonde ze op het eiland. "Mijn vader was leraar op de Vrije School en mijn moeder zwemjuf. We hebben gewoond op Dijkmanshuizen, in Oudeschild en aan de Pontweg op Mariahoeve. Op mijn veertiende zijn we naar Nieuw Zeeland verhuisd, waar ik de middelbare school heb afgemaakt. Daarna weer terug naar Nederland en toen een jaar in Zweden gestudeerd, waar ik mijn vriend uit Bolivia heb leren kennen. Samen zijn we terug gegaan naar Nieuw Zeeland en hebben door het land gereisd. We zijn daarna in Belgiƫ terecht gekomen, waar ik Arbeids- en Organisatie Psychologie heb gestudeerd. In 2017 verhuisden we naar Amsterdam, waar ik bij zorginstelling Cordaan Arbeidsmarkt en Communicatie heb gedaan."

"Ik heb altijd het idee gehad om ooit terug naar Texel te verhuizen. Dat die kans zich zo snel zou voordoen (haar voorganger boswachter Charlotte is na een jaar gestopt), had ik niet verwacht. Maar deze baan als boswachter Publiek is een mooie kans en biedt veel uitdaging. Veel mensen zeggen: 'Boswachter, moet je daar niet voor gestudeerd hebben?' Ik denk dat ik juist met mijn communicatieachtergrond veel kan bijdragen."

"Als kind heb ik veel door de duinen en de Dennen gewandeld, paard gereden en ervan genoten. Het is heel fijn om die gebieden nu opnieuw te ontdekken en er op een andere manier mee bezig te zijn. Ik heb veel gereisd en heel wat gezien van de wereld. Daardoor zie ik ook hoe uniek Texel is. Natuurlijk, Nieuw Zeeland en Bolivia zijn ook prachtig, maar Texel op een heel andere manier, met een heel eigen natuur."

Van Staatsbosbeheer had ik vooraf niet zoveel beeld, behalve dat het een grote organisatie is, die een groot natuurgebied beheert. Dat we best onder een vergrootglas liggen, is me niet ontgaan. Ik begrijp dat ook goed. Mensen wonen hier, bezoeken de natuurgebieden en voelen zich daarmee verbonden. Als je daarin iets doet, dan geeft dat reactie. Logisch. Eigenlijk is dat heel mooi. Het laat zien dat mensen geven om de natuur en wat wij daarmee doen."

Als boswachter Publiek (Communicatie) beschouwt Anna zichzelf als de schakel tussen SBB en het publiek. "Dat is heel breed: Texelaars, toeristen, ondernemers, vrijwilligers, scholieren, stichtingen, noem maar op. Ik ben ook aanspreekpunt voor de media en hoop samenwerking te zoeken. Mensen te informeren, te betrekken bij het werk van SBB en te helpen en begeleiden, bijvoorbeeld als mensen activiteiten willen doen of initiatieven hebben."

"Binnen het team is veel kennis en ervaring over de natuur aanwezig. Mijn bijdrage is hoe je die kennis zo goed mogelijk kunt delen. Open communicatie, transparantie en toegankelijkheid zijn belangrijke waarden die ik meeneem in mijn werk. Goed luisteren. Naar de collega's en naar andere mensen en daar iets mee doen. Met elkaar de dialoog aangaan. Kijken naar wat er achter zit en elkaar scherp houden. Dat dwingt ons goed te kijken naar wat wij doen."