Lopend vuurtje

Bewegen of sporten?

Opstaan even rekken en strekken. Knieën van links naar rechts, knieën naar de borst toe, billen even optillen, een knie naar de borst, andere knie naar de borst. Even de knie vasthouden en de bilspieren oprekken. Kom overeind, even op de rand van het bed zitten, maak de rug hol en weer bol, herhaal dit tien keer, vijftien keer, net wat prettig voelt. Strek de armen boven je hoofd uit, maak de ene arm langer daarna de andere arm. Net of je appels aan het plukken bent boven je hoofd, herhaal dit ook tien keer. Draai je bovenlijf naar links handen naast je benen neerzetten en kijk zo ver mogelijk achterom. Draai ook de andere kant op en doe hetzelfde, herhaal dit ook tien keer links en rechts. Buig voorover probeer zo ver mogelijk naar de voeten te komen. Kom weer rechtop en strek je armen naar het plafond herhaal deze bewegingen ook tien keer. Kom staan, haal de knie naar je borst, zowel links als rechts tien keer. Buig voorover richting je knieën, tenen, net wat je redt, strek je weer uit en reik weer naar het plafond, herhaal dit ook tien keer en probeer steeds een stukje verder te komen met je handen. Wanneer je weer rechtop staat, ga met je hand langs de zijkant van je been naar beneden tot aan de knie, ga terug naar het midden en reik dan zo ver mogelijk naar de andere kant. Herhaal ook weer tien keer.

Lekker tandenpoetsen en de ochtendgymnastiek is gedaan. Probeer elke week twee herhalingen erbij te doen en je bent het rustig aan het opbouwen. Doe het eventueel 's morgens en 's avonds maar dan in omgekeerde volgorde.

Je bent lekker aan het bewegen. Je houdt jezelf soepel en het is vijf misschien tien minuten werk. De oefeningen zijn niet moeilijk en iedereen kan ze doen. Het enige wat er moet gebeuren is ze daadwerkelijk elke dag even doen. Natuurlijk zijn er nog veel meer oefeningen te verzinnen. Er zijn vele variaties die je kunt inbrengen en je kan ze zwaarder en lichter maken. Wat goed is? Gewoon doen, doe waar je je lekker bij voelt.

Lekker bewegen, want dat is het. Geen sporten, nee bewegen. Gewoon om je fit te voelen, om goed met je lijf bezig te zijn, om stijfheid te voorkomen, bewegen. Elke dag een half uur, drie kwartier, met deze oefeningen heb je al twintig minuten van dat half uur in de pocket. Ga je daarnaast ook nog op de fiets naar je werk, loop je een rondje om het dorp heen, of ga je een aantal keer de trap op en neer zonder dat je iets boven nodig hebt. Dan zit je al snel op dat half uur. Hup van de bank af en even wat doen qua oefeningen, of je hoeft niet eens van de bank af. Sta gewoon tien keer op en ga weer zitten bij de bank. Ook weer een oefening. Buig tien keer door de knieën heen tijdens de reclame. twintig reclameblokken later heb je er al tweehonderd gedaan. Maak van elk rustmoment een oefening. Als je even staat te wachten op de waterkoker, als je staat te koken, elk moment van de dag kun je een oefening invullen, vul je tijd die niet wordt besteed nuttig met een oefening. En als je geen oefening weet, zoek op internet, vraag het een trainer, bel de fysio, wie is aan jou. Succes met het in beweging komen, zijn en blijven.

Robert Bakker