Voortuinen die worden bestraat om er een parkeerplek van te maken. Een oprukkend fenomeen in diverse straten.
Voortuinen die worden bestraat om er een parkeerplek van te maken. Een oprukkend fenomeen in diverse straten. Foto: Gerard Timmerman

Stenen voortuin voor een eigen parkeerplek

Parkeren. Een probleem dat steeds meer begint te knellen. We willen de auto het liefst mogelijk voor de deur, en waar dat niet lukt verzinnen we er gewoon wat op. Zoals het verharden van je voortuin, zodat je als bewoners je auto op eigen erf kunt parkeren. Of soms twee. Een oprukkend fenomeen.

Het parkeerprobleem in het centrum van Den Burg kwam meerdere keren voorbij tijdens de discussie woensdag over de herinrichting van de Kogerstraat. Bewoners die overdag met de auto op pad gaan, vinden hun parkeerplaats bij terugkeer bezet. Vaak door een vakantieganger, die op weg naar het centrum een plekje vond voor de auto. Als deze toerist later op de dag weer terugkeert naar het vakantie-adres, komt de parkeerplek weer vrij. Maar tegen die tijd is de terugkerende bewoner al op zoek gegaan naar een plekje in één van de zijstraten. Met als gevolg dat het ook daar vechten wordt om een parkeerplek. Want ook daar rijden de toeristen af en aan op zoek naar een plaatsje.

Er kwamen meerdere suggesties voorbij. Zoals parkeren in het centrum uitsluitend voor Texelaars. Die redenering lijkt simpel, maar dan moet je onze gasten wel een alternatief bieden. Zoals grote parkeerplaatsen aan de ring. Er ligt een plan voor verharding van de ijsbaan, maar daarover is het alweer een tijdje stil.

Intussen loopt de frustratie op, ook met dank aan B&B's in woonstraten. Waarvan de gasten wel hun auto meebrengen en graag in de buurt willen parkeren. Reden voor menig logiesverstrekker de voortuin te verharden. Maar ook particulieren zonder gasten gaan er vaker toe over om de voortuin te plaveien ten faveure van hun blik.

Of het er nou mooier van wordt... En hoe zit het ook alweer met het idee om het hemelwater zoveel mogelijk in eigen grond op te vangen?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding