Optreden van Tidal Wave in Hotel De Waal tijdens de cultuurnacht.
Optreden van Tidal Wave in Hotel De Waal tijdens de cultuurnacht. Foto: Jeroen van Hattum

Ronddwalen en cultuur proeven

Een sfeervol optreden van de band Tidal Wave in Hotel De Waal, een verhaal over Texels dialect van Marcel Plaatsman in een woonkamer aan het Hogereind en dichters in de kerk van De Waal.

Het is zomaar een greep uit het brede aanbod aan culturele activiteiten die op het programma stonden van de tweede Cultuurnacht Texel die zaterdagavond in De Waal werd gehouden. Voor de bezoeker was het een kwestie van wandelschoenen aan, programma mee en lekker rondlopen in De Waal.

De Waal heeft mede dankzij het Verteltheater de traditie om voorstellingen in huiskamers te laten plaatsvinden en dat vertaalde zich zaterdagavond in diverse opengestelde huiskamers waar voorstellingen waren. Het had wat vertrouwds en kleinschaligs en dat gaf extra cachet aan de avond. Het weer werkte eveneens goed mee. Het was droog en van de stevige wind die overdag over het eiland trok, was 's avonds in De Waal weinig meer te merken, waardoor het buiten ook goed toeven was.

Centrale plaatsen van de Cultuurnacht waren De Wielewaal, de kerk, Hotel De Waal en hotel brasserie Rebecca waar meerdere activiteiten waren. De kerk was onder meer het domein van de poezïe-slam waarbij Texelse dichters het tegen elkaar opnamen. De 19-jarige Sofie de Vries uit Den Burg kwam als winnaar uit de strijd. Zij was de jongste deelnemer. De Cultuurnacht was goed bezocht: de suppoosten moesten in de loop van de avond meerdere malen voortijdig deuren dicht doen, omdat zalen of huiskamers vol zaten met publiek. Was op zich geen ramp: er was altijd ergens anders nog wat en de meeste voorstellingen duurden een kwartier waardoor de doorloop snel was.

Bijzonder om te zien waren Project 1 en Project 2 van de nichten Marjon Bakker, Emma Knol, Marleen Witte en Sandra Bakker (kleindochters van Annie Bakker-Verberne uit Den Hoorn). Hun voorstelling aan het Hogereind stond in het teken van niets weggooien, samen eten, leuke dingen doen en geen ruzie maken, een aantal waarden die ze van hun oma hadden meegekregen. Marlon Marci had een voorstelling waarbij hij op humoristische wijze de 'aanloop naar zijn voorstelling' uiteen zette. Strekking van het verhaal: het was hem niet gelukt eronderuit te komen. Marcel Plaatsman, die zich verdiept in het Texels dialect, verraste zijn bezoekers met een verklaring voor het gegeven dat Texelaars het altijd over de 'overkant' hebben en niet over de 'wal' of de 'vastewal' zoals op de andere Waddeneilanden gebruikelijk is. Hij ging voor de verklaring terug naar het indijken van de polder Eierland. Een deel van de nieuwe bewoners voor de nieuwe polder kwam destijds uit Ouddorp op Goeree-Overflakkee en Plaatsman ontdekte dat daar het gebruik van het woord 'overkant' op Texel naartoe te herleiden was. De organisatie van de tweede Cultuurnacht was in handen van de VVV, de Stichting Texels Museum, Artex en de stichting Lange Juni.

Afbeelding