Terugkeer van vergunning voor huisvesting gaat meer tijd kosten

De gemeente heeft meer tijd nodig om een mogelijke terugkeer van de huisvestingsvergunning op Texel voor te bereiden.

Dat heeft het college laten weten. Bedoeling was dat de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2019 een advies van het college over de vergunning zou krijgen, maar dat wordt nu het tweede kwartaal van 2019. Volgens het coalitie-akkoord dat Texels Belang, VVD en GroenLinks in 2018 met elkaar sloten, moet een huisvestingsvergunning voor Texel heroverwogen worden. Onderzocht moet worden welke juridische mogelijkheden er zijn om mensen met een maatschappelijke en/of economische binding voorrang te geven bij huisvesting op het eiland. Volgens het college is het bijeen zoeken en analyseren van de juiste gegevens voor de onderbouwing hiervan lastiger dan gedacht en vergt dat meer tijd.

Texel kende in het verleden al een huisvestingsvergunning, maar die werd in 2011 afgeschaft. De vergunning was destijds een sta-in-de-weg voor jonge Texelaars die voor studie een paar jaar aan de overkant woonden. Zij hadden volgens de gemeente bij terugkeer officieel geen binding meer met het eiland, waardoor ze niet voor de huisvestingsvergunning in aanmerking kwamen. De vergunning werd destijds ingetrokken om het voor terugkerende Texelse jongeren makkelijker te maken aan een huis op het eiland te komen.

Door de huidige krapte op de woningmarkt en de behoefte aan personeel op het eiland zijn er stemmen opgegaan om de huisvestingsvergunning toch weer in te voeren. Op basis van de lokale woonvisie heeft de gemeenteraad voor de toekomstige sociale huurwoningen van Buurtskap De Tuunen bij Den Burg al specifiek een huisvestingsverordening ingesteld, zodat mensen met een sociale en/of maatschappelijke binding daar voorrang krijgen bij toewijzing van de nieuwe huizen. Dat kon omdat het om nieuwbouw gaat en omdat het tijdelijk is.