Het oude toiletgebouw op de haven van Oudeschild.
Het oude toiletgebouw op de haven van Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

Vragen over toiletgebouw haven

D66 en VVD hebben vraagtekens bij het mogelijk verdwijnen van het openbaar toiletgebouw nabij Veronica op de haven in Oudeschild.

De gemeente wil afscheid nemen van de voorziening, nu er verderop bij de jachthaven nieuw openbaar sanitair voor gebruikers van de haven is gekomen. Dat gebouw werd in de zomer van 2018 in gebruik genomen.

Jur Schuiringa (VVD) en Astrid van de Wetering (D66) wilden nadere uitleg van wethouder Edo Kooiman. Hij liet weten dat het aanvankelijk de bedoeling was het toiletgebouw te slopen, maar dat is vooralsnog niet de bedoeling. Bekeken wordt er mogelijk een andere invulling van het gebouw kan komen.

Van de Wetering en Schuiringa lieten weten mogelijk met eigen voorstellen voor het gebouw te komen. Van de Wetering wees erop dat de nieuwe voorziening bij de jachthaven niet toereikend is voor het gehele havengebied van Oudeschild. Het is een stukje lopen voordat je van de noorder- dan wel zuiderhaven bij de jachthaven bent.

Het nieuwe sanitair bij de jachthaven bestaat uit tien douches en vier toiletten. Het werd gerealiseerd door Waddenhaven Texel en voor een belangrijk deel gesubsidieerd door de gemeente. Het nieuwe sanitair kwam tot stand door samenwerking binnen de Stichting Havenbelangen Oudeschild waarin gebruikers van de haven en de dorpscommissie van Oudeschild met elkaar samenwerken.