Van zes naar zestig kilometer

"Ik weet waar ik aan begin. Laatst heb ik al 45 kilometer hardgelopen. André Schoo begeleidt mij, dus als het goed is ben ik er op 7 april helemaal klaar voor." Arnold Leijstra is één van de Texelaars die dan de Zestig van Texel loopt, een uitdaging van jewelste.

We spreken met Arnold af op de Bremakker, de camping waar Arnold zich wekelijks meldt bij het Running Team. "Het is prachtig. We zwepen elkaar ook op. Ik leg de lat nu lekker hoog met de zestig kilometer. Dat is wat anders dan de zes die we hier wekelijks lopen", vertelt hij met een knipoog.

Ondanks dat zestig kilometer van een andere orde is dan het wekelijkse rondje door het bos, is hij vol vertrouwen. "Halen doe ik het sowieso. André is de perfecte trainer. Hij heeft 'de zestig' zelf meerdere keren gelopen en hij heeft zelfs de 120 kilometer uitgelopen. Hij weet dus wat nodig is. Drie, vier keer in de week train ik met het schema dat hij maakt en hij fietst regelmatig mee. Hij houdt dan in de gaten of ik genoeg drink en eet. Dan komt hij weer met rozijnen, of een gelletje. Eén keer in de week lig ik bij hem op de massagetafel en nemen we trainingsweek door."

In een hardloopblad las hij dat ultralopers vaak een goed doel hebben als extra motivatie. "Naast de uitdaging voor mijzelf - dit stond echt op mijn bucketlist - wil ik geld inzamelen voor Support Rob. Ik ken Rob al jaren. Ik heb een aantal sponsoren die mij per kilometer sponsoren en bij Smakelijk & meer in de Kogerstraat staat een collectebus, waar mensen een bijdrage in kunnen gooien. Ik vind dit goede doel wel symbolisch. Heel Texel heeft zich ingezet voor Rob en ik loop straks heel Texel rond. Zo komt alles weer samen."

Als de redactie Arnold spreekt, is het nog precies zestig dagen tot de grote dag. "We hebben nu net een beetje teruggeschakeld qua training, rust is ook heel belangrijk. Begin maart wil ik de vijftig kilometer aantikken, ook om vertrouwen op te doen. 7 april ga ik dan voor het eerst de zestig lopen. Ik wil de hardlooptocht binnen zes uur voltooien, dus een gemiddelde van 10 kilometer per uur. Daar is mijn training ook op gebaseerd."

Zijn Runningteam is al druk aan het kijken hoe ze hem aan kunnen moedigen. "En eigenlijk zou Ali Smit meefietsen, maar die gaat met zijn vriendin een weekend weg. Beetje jammer natuurlijk." Mocht de aanmoediging van teamgenoten niet afdoende helpen, heeft hij altijd nog zijn muziek. "Heb je Spotify? Zoek de afspeellijst van De Slock maar op. Daar ren ik op." Hij pakt zijn telefoon en de Nederlandse, vlotte meezingers schallen door de ruimte.