Het oude gemaal bij De Cocksdorp. De aanbouw wordt gesloopt, het gebouw zelf blijft staan.
Het oude gemaal bij De Cocksdorp. De aanbouw wordt gesloopt, het gebouw zelf blijft staan. Foto: Jeroen van Hattum

Voorbereidingen voor werk aan Waddendijk

Combinatie Tessel begint in de week van 18 februari met de sloop van de aanbouw van gemaal Eijerland in De Cocksdorp. Het is een van de diverse werkzaamheden die de aannemer van de dijkversterking de komende tijd uitvoert.

De sloop van de aanbouw neemt naar verwachting twee weken in beslag. Het karakteristieke gemaalgebouw zelf blijft staan en wordt later overgedragen aan de Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp, zodat het een nieuwe bestemming kan krijgen. De sloop van de aanbouw moet volgens Combinatie Tessel de ruimte scheppen om eind april bij de dijk damwanden te plaatsen. Als dat gebeurd is, wordt de uitlaat van het oude gemaal uit de dijk verwijderd. Het nieuwe gemaal is sinds eind vorig jaar in gebruik.

De aannemerscombinatie voert tot en met 15 april nog geen werkzaamheden uit aan de dijk in verband met het stormseizoen. "Deze periode wordt dan ook gebruikt voor de voorbereiding aangezien het wel is toegestaan om achter de dijk te werken." In de periode tussen eind februari en eind maart worden langs de Lancasterdijk tussen de Stuifweg en de IJzeren Kaap grasbetontegels aangelegd. Verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Rondom het NIOZ-gebouw op 't Horntje wordt de komende tijd het eerste zand voor de nieuwe dijk aangevoerd en worden diverse kabels en leidingen omgelegd. Half april begint volgens Combinatie Tessel het op hoogte brengen van de dijk rond de NIOZ-polder. De dijk wordt dan een primaire in plaats van een secundaire waterkering, waardoor het NIOZ officieel binnendijks komt te liggen. De aannemerscombinatie belegt nog een bewonersavond voor omwonenden van 't Horntje om tekst en uitleg te geven. De datum is vooralsnog niet bekend.

Langs de IJsdijk tussen Tatenhove en de kruising met Dijkmanshuizen wordt de komende tijd een deel van de sloot vergraven en kabels en leidingen omgelegd. "Deze werkzaamheden worden in de berm uitgevoerd. Het verkeer kan zonder oponthoud passeren." In de periode van 4 tot en met 15 maart wordt er een nieuwe duiker onder Dijkmanshuizen aangebracht om de sloten aan elkaar te verbinden. Om de werkzaamheden uit te voeren wordt Dijkmanshuizen tegen die tijd ter plaatse afgesloten voor verkeer. Dat wordt omgeleid.

Voor de omwonenden van de eerste werkzaamheden en de omwonenden en de bedrijven rondom de havendam in Oudeschild volgt volgens Combinatie Tessel nog een gecombineerde bewonersavond om iedereen bij te praten over de werkzaamheden van komend jaar en de verkeersmaatregelen die daarbij horen. Datum en locatie worden volgens de aannemer nog bekend gemaakt. Aannemerscombinatie Tessel heeft negen van de tien stukken Waddendijk die worden versterkt onder haar hoede. Dit wordt het derde jaar dat er aan de dijk wordt gewerkt. De aannemer heeft ook de nieuwe gemalen De Schans, Dijkmanshuizen en Eijerland gerealiseerd. Dat gebeurt allemaal in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.