Graafwerk randsloot Waalenburg klaar

Combinatie Tessel heeft de graafwerkzaamheden aan de randsloot rond Waalenburg afgerond. Ook is een groot deel van de grond uit het gebied vervoerd. In maart start de herinrichting van De Staart. De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met het paasweekend.

Tot maart is De Staart in gebruik om de resterende grond uit het natuurgebied af te voeren. Daarna kan de weg door Waalenburg worden vernieuwd. Combinatie Tessel verwijdert deels het asfalt en richt de weg in tot een 60 km/u weg. Er komt een smallere asfaltstrook, met grasbetontegels aan weerszijden voor passerende voertuigen. De weg blijft daarmee even breed, maar wordt optisch smaller.

Halverwege De Staart komt een uitkijkpunt met uitzicht op de kreek, parkeerplaatsen en een bankje. Hier is de maximale snelheid 30 km/u. Om het autoverkeer te remmen wordt een verkeersplateau geplaatst, waarna het verkeer een wegversmalling wordt in geleid. Op dit deel kunnen automobilisten elkaar niet passeren en geldt een voorrangsregeling. Om landbouwverkeer niet te hinderen worden geen drempels gebruikt.

Transport grond

Het transport van grond uit het gebied is nog niet afgerond. Momenteel wordt grond naar de dijkversterking gereden. Deze transporten moeten voor het broedseizoen gereed zijn.

Voorafgaand aan de werkzaamheden is bekeken waar de diverse materialen naartoe konden en daar is een plan voor verschillende typen grond op gebaseerd.

De bovengrond is volgens opdrachtgever de provincie deels lokaal verwerkt in het terrein, op de percelen rondom Waalenburg en op een aantal landbouwpercelen in de omgeving, zoals Den Burg en Oosterend. Landbouwkundig een verbetering, maar menigeen ziet de ophogingen als een aantasting van het bestaande profiel en reliƫf van het Texelse cultuurland. De provincie, opdrachtgever van Waalenburg, benadrukt dat voor deze pleksgewijze ophogingen (die in overleg met De Lieuws is gegaan) vergunningen zijn aangevraagd en verkregen.

Spier

Klei (spier) uit Waalenburg is deels lokaal in het terrein verwerkt en het overige is naar de dijkversterking gegaan. Het zand is deels naar de dijkversterking gegaan en naar het gronddepot van Dros. Nog niet alle transportwerkzaamheden zijn gereed.

Alle werkzaamheden zijn volgens de provincie volgens afspraken en vergunningen uitgevoerd. Het transport is zonder problemen verlopen en zoveel mogelijk buiten wisseldagen uitgevoerd.

Zo'n 300 kinderen hebben op school voorlichting gehad over de zogeheten "dode hoek" voor chauffeurs, waarbij ze ook in de vrachtwagen zelf mochten zitten en deze ervaren.