Foto van de MSC Zoe kort na het verliezen van de containers.
Foto van de MSC Zoe kort na het verliezen van de containers. Foto: Kustwacht

MSC Zoe verloor meer containers

Het containerschip MSC Zoe heeft begin dit jaar geen 291 maar minimaal 345 containers verloren op de Noordzee ter hoogte van Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Dat blijkt uit laatste tellingen die de Zwitserse reder afgelopen week aan Rijkswaterstaat heeft doorgegeven. Afgelopen weekend is de Zoe gelost in het Poolse Gdanks waardoor pas goed duidelijk werd hoeveel containers er in de nacht van 1 op 2 januari overboord zijn geslagen. De Zoe was al wel deels gelost in het Duitse Bremerhaven, maar het was daar nog niet gelukt om alles van boord te halen.

Rijkswaterstaat lijkt nog even een slag om de arm te houden. Volgende week wordt de definitieve 'loslijst' van de Zoe verwacht en dan moet ook definitief duidelijk zijn hoeveel containers het schip verloren heeft. Het aantal is sinds 2 januari al diverse malen naar boven bijgesteld. Op de dag na de ramp was in eerste instantie nog sprake van dertig verloren containers, later werd beetje bij beetje duidelijk dat er 's nachts tijdens het slechte weer veel meer overboord waren gegaan.

Texel heeft naar omstandigheden tot nu toe weinig gemerkt van de containerramp. Op de andere eilanden hebben ze de volle laag gehad en lagen de stranden vol rotzooi. Op Texel spoelden alleen stoeltjes, leidingen en kleedjes aan. Volgens hulpstrandvonder Maarten Jan Boon spoelen tot nu toe nog wel elke dag jassen aan. Er was na de ramp sprake van een verhoogde sterfte onder zeehonden en momenteel is er sprake van sterfte onder zeekoeten. Bekeken wordt of dat mogelijk te maken heeft met de ramp met de Zoe.

Visserij-organisatie EMK deed afgelopen week op Facebook een oproep aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om extra hulptroepen in te schakelen bij het ruimen van de containers die op de zeebodem liggen. Volgens de EMK schiet het met twee bergingsschepen niet op. De grijper van de bergingsschepen maakt volgens de vissers bij het pakken van de containers ook meer kapot dan eenieder lief is.

Volgens RWS is het aantal containers met gevaarlijke stoffen onveranderd gebleven. Er was sprake een container met organische peroxide en een container met 1500 kilo aan lithiumbatterijen.