Sumwing met pulsdraden van de TX 36.
Sumwing met pulsdraden van de TX 36. Foto: Gerard Timmerman

"Hogere kosten en lagere lonen bij verbod op pulsvisserij"

De kottervloot ziet de kosten toenemen en de opbrengsten afnemen als er daadwerkelijk afscheid moet worden genomen van de pulsvisserij.

Dat blijkt uit een rapport dat Wageningen University and Research heeft opgesteld in opdracht van het Bestuurlijk Platform Visserij. Het platform bestaat uit vertegenwoordigers van visserijgemeenschappen (provincies en gemeenten). Volgens het rapport hebben pulsvissers bij een verbod op de pulsvisserij weinig andere mogelijkheden dan terug te gaan naar de traditionele boomkorvisserij. Dat betekent dat er opnieuw in boomkorvisserij moet worden geïnvesteerd en dat het brandstofverbruik weer omhoog zal gaan. Dat ging juist omlaag sinds in 2011 de eerste ontheffingen voor pulsvisserij werden afgegeven.

Volgens het rapport moet bij een terugkeer van de boomkorvisserij rekening worden gehouden met een stijging van 78 procent op het gebied van brandstof en CO2-uitstoot. De scholvangst zal naar verwachting met 69 procent toenemen en de tongvangst gaat met 12 procent omlaag. Ten opzichte van 2016 gaat de arbeidsopbrengst (totaal van het nettoresultaat en de deellonen van de bemanning) van eurokotter er met iets meer dan €100.000,- op achteruit. Bij een kotter zal de arbeidsopbrengst ongeveer €120.000,- lager zijn. De consequenties van lagere deellonen kunnen groot zijn. "Veel gezinnen zijn hiervan afhankelijk en zij zullen minder te besteden hebben. Worden de deellonen te laag dan zullen de bemanningsleden geneigd zijn om andere inkomstenbronnen te gaan zoeken, en het zal dan moeilijk zijn om andere goed gekwalificeerde bemanningsleden te vinden." Meer schol en minder tong betekent aan boord ook een hogere werkdruk, omdat er meer (strip)werk ontstaat.

De pulsvisserij staat ter discussie. Het Europees Parlement heeft het een jaar geleden verboden, het wachten is nu op het oordeel van de Europese Raad van Ministers en de Europese Commissie. De pulsvloot in Nederland bestond de afgelopen jaren uit 79 kotters. Op Texel zijn acht ontheffingen voor de pulsvisserij. Volgens Europese wetgeving is het vissen met pulstechniek op de Noordzee bij uitzondering toegestaan. "En alleen mogelijk onder voorwaarde van wetenschappelijk onderzoek naar deze visserijtechniek." Met name de Franse vissers zijn tegen. Zij wisten vorig jaar met lobby en met behulp van plaatjes van kromgetrokken vissen het Europees Parlement tot een verbod op de pulsvisserij te bewegen.