Verplaatsen bedden roept vragen op

Meerdere politieke partijen staan niet te springen om de bestemming van Stengweg 19 (Dorpzicht) bij De Cocksdorp te veranderen, zodat Staatsbosbeheer vijf recreatieve slaapplaatsen naar het pand kan verplaatsen.

Dat bleek dinsdagavond in de raadscommissie waar het collegevoorstel op de agenda stond. Bedoeling is dat vijf slaapplaatsen van een recreatief opstal bij hoeve Zeeburg (Stengweg 8) naar het monumentale pand van Dorpzicht gaan, zodat Staatsbosbeheer de voormalige agrarische dienstwoning recreatief kan (laten) exploiteren.

Veronne Koot (Texels Belang) had moeite met het voorstel, omdat met de beoogde bestemmingswijziging in feite een nieuw verblijfsrecreatief gebied wordt ontwikkeld en dat is niet in lijn met de gemeentelijke spelregels. Jur Schuiringa (VVD) stelde dat het pand in feite een recreatief opstal wordt en die mogen maximaal 70 vierkante meter groot zijn. Het pand van Dorpzicht is 106 vierkante meter groot. Hij adviseerde waakzaam te zijn op de mogelijkheden bij Zeeburg, omdat de vijf recreatieve bedden daar nog in het bestemmingsplan staan.

Niels Rutten (CDA) was kritisch op het begrip intensief. Volgens het college is recreatief gebruik minder intensief dan toen Dorpzicht nog een agrarisch bedrijf was. Rutten wees erop dat Dorpzicht al een tijd niet meer agrarisch in gebruik was en vroeg zich af hoe het gebruik dan minder intensief kan worden. Wethouder Edo Kooiman verdedigde het met de opmerking dat de vijf bedden geen hoge druk op de natuurwaarden leggen.

Dries Veltkamp (PvdA) en Astrid van de Wetering (D66) konden zich vinden in het voorstel. Van de Wetering was erover te spreken dat er met de bedden geld kan worden verdiend om het monumentale pand van Dorpzicht in stand te houden. Veltkamp was daar eveneens van gecharmeerd, maar wilde wel weten of er sprake is van een uitzondering. Volgens Kooiman is dat wel de bedoeling, maar hij kon niet op voorhand uitsluiten dat er nog eens een uitzondering voorbij komt.

Het verdienmodel was volgens hem wel een reden voor het college om met de uitzondering mee te gaan. De plannen dateren volgens hem uit 2015 toen het vorige college (PvdA, VVD, Texel 2010) nog in het zadel zat. Het kwam nu pas tot uitvoering. Koot vroeg zich af of er niet gewoon een bed- and breakfast (zes bedden) op Dorpzicht kan komen in plaats van de bedden van Zeeburg te verplaatsen. Kooiman had daar geen antwoord op. "Dat is niet het voorstel dat nu op tafel ligt." Het voorstel wordt opnieuw behandeld tijdens de raadsvergadering van 27 februari.