Artistieke impressie van de zonneweide aan de Pelikaanweg. Het energiepark krijgt ook een recreatieve functie. Zo komt er een wandelroute.
Artistieke impressie van de zonneweide aan de Pelikaanweg. Het energiepark krijgt ook een recreatieve functie. Zo komt er een wandelroute. Bron TexelEnergie

Zonnepark Texel wil in 2020 operationeel zijn

Initiatiefnemers van Zonnepark Texel Solar 2020, het energiepark langs de Pelikaanweg, hopen dit eind 2020 te realiseren. Met de verwachte opbrengst moeten de helft tot tweederde van de Texelse huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

TexelEnergie is de drijvende kracht achter het zonnepark. Het streven is om dit park voor eind 2020 te hebben gerealiseerd. Het is een project waarvan Texelaars op meerdere manieren kunnen profiteren. De bedoeling is om op de locatie zo'n 15 hectare in te richten met zonnepanelen op stellages van maximaal anderhalve meter hoog. Deze worden zo goed mogelijk in het landschap weggewerkt, met natuurlijke aanpassingen, waarbij het open uitzicht in stand blijft.

TexelEnergie gaat de stroom leveren aan haar klanten tegen een zo scherp mogelijk tarief. Ecorus zorgt voor de financiering van het zonnepark en geeft Texelaars de gelegenheid om mee te investeren tegen een rendement dat flink hoger ligt dan de huidige spaarrente bij de bank. Er zijn gesprekken gevoerd met de provincie en met omwonenden. Die staan volgens Texel Energie positief tegenover het plan en de manier waarop het zonnepark in het landschap wordt ingepast. Bij de gemeente is de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Omdat de geambieerde zelfvoorzienendheid van het eiland qua energievoorziening hiermee dichterbij komt, steunt het college het principeverzoek. De gemeente gaat er financieel niet in participeren. Wel is de eis gesteld dat Texelse bewoners, bedrijven en instellingen ervan moeten kunnen meeprofiteren.

Zo wil men het grondwerk door Texelse bedrijven laten doen en is het de bedoeling dat voor beheer en onderhoud lokale werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet. Tijdens de bouw worden Texelse scholen uitgenodigd en krijgen ze uitleg over het park en de duurzame gedachte erachter. Het energiepark krijgt ook een recreatieve unctie, de vorm van het eiland keert er in terug en er komt een wandelroute. Langs de Pelikaanweg komt een parkeerterrein, zodat bezoekers niet in de berm hoeven te parkeren. Daar komen ook de eerste Texelse snelladers voor elektrische auto's en vijf oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Er zijn nog wel wat hobbels te overwinnen. De agrarische gebruikswaarde van de grond ("klapzand") mag dan beperkt zijn, onttrekking van landbouwgrond ligt gevoelig. Het CDA wil geen zonneparken op landbouwgrond en ook de landbouw stelde zich tot dusver naar buiten toe kritisch op. Met de Texelse afdeling van LTO zal nog overleg plaatsvinden. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van een tijdelijke ontheffing van de agrarische bestemming voor een periode van 25 jaar. Dat is namelijk de technische levensduur van zo'n zonnepark. Na ontmanteling van het zonnepark krijgt het perceel de agrarische bestemming terug. Linksonder op deze pagina de reactie van LTO.

Andere probleem is het lokale netwerk, dat op veel plaatsen niet is ingericht op de leverantie van grote hoeveelheden stroom. Dat speelt op deze locatie ook, maar er wordt gekeken naar andere oplossingen, bijvoorbeeld opslagcapaciteit.

Tijdens de jaarvergadering in maart hoopt Leo Timmers, voorzitter van het bestuur van TexelEnergie, meer te kunnen vertellen. Onder meer over de mogelijkheden tot participatie.