Carla Spigt kon goed rekenen en beschikte over een goed zakelijk instict.
Carla Spigt kon goed rekenen en beschikte over een goed zakelijk instict. Foto: Natalja Witte

Klein van stuk hield Carla Spigt zich goed staande in mannenwereld

Klein van stuk, maar Carla Spigt stond haar mannetje in de bijzondere wereld van autoslopers, handelaren in gebruikte metalen en andere lieden die bij haar op het erf kwamen. Ze had een scherp zakelijk inzicht en het hart op de juiste plek.

Het was haar vader Cobus Spigt die in 1943 op "Lentevreugd" aan de Ruigendijk begon met de handel in lompen- en metalen en met de handkar het eiland over ging om afgedankte spullen op te halen. Carla groeide er mee op en zette het bedrijf voort. Na de sluiting van het autokerkhof aan de Pontweg was dit het enige terrein op Texel waar men autowrakken, oude metalen en afgedankte spullen kwijt kon. De voorschriften werden met de jaren meer aangescherpt, de vergunning van de provincie omvatte een hele waslijst. Allerlei milieutechnische voorzieningen. Het was niet altijd makkelijk om overal aan te voldoen. Maar ook dankzij de tact waarmee ze omging met controlereurs kwam ze nooit in problemen.

De sloperij en metalenhandel trekt vogels van diverse pluimage. Ook louche types die uit waren op koopjes. Maar Carla had een goed zakelijk instinct en liet zich niet bedonderen. Als het bod haar niet aanstond, verkocht ze niet en wachtte tot de grillige markt van metalen was aangetrokken. Ook realistisch. Toen een concurrent geld ging bieden voor oud frituurvet, en zij er niets meer aan kon verdienen, stopte ze daarmee. Ze bouwde een groot netwerk op en genoot respect in deze branche waar vooral mannen actief zijn. Een telefoontje was genoeg om oude metalen, vet of andere afdankertjes thuis op te halen.

Rekenen kon ze als de beste. Op school was ze al goed met cijfers. Ze leerde daarom voor boekhoudster en deed voor veel bedrijven de administratie. Maar Carla was ook een onderneemster pur sang. Dochter Natalja: "Daarom heeft ze de fietsverhuur aan de Brink die ik later overnam van Hielke opgebouwd tot wat het nu is." Ze bleef Natalja en Pieter met raad en daad ter zijde staan. Bijna tot het eind toe deed ze de administratie."Naast ondernemer was ze ook echt moeder en oma voor ons allemaal." De metalenhandel, waarvan ze voelde dat ze die "te leen had van haar vader", hield ze aan. In lijn met die gedachte zetten Natalja en Pieter dit bedrijf voort. Metalen, behalve koelkasten en diepvriezers, kunnen daar worden gebracht, evenals oude auto's, scooters en brommers, mits gevrijwaard. Ook blijven ze spullen ophalen.

Carla Spigt overleed 27 januari op 66-jarige leeftijd.