Kris ter Steege in Le Touquet.
Kris ter Steege in Le Touquet. Foto: Brechje Pop

'Luisteren naar lichaam en motor'

Het gas los en gaan op het strand. Met snelheden van 170 tot 180 kilometer per uur reed Kris ter Steege uit Den Hoorn van het weekend over het strand bij de Franse plaats Le Touquet.

Hij deed er voor de zesde keer mee aan de gelijknamige strandrace, die bekend staat als de zwaarste strandrace voor motoren en quads ter wereld. Kris reed in totaal 4,5 uur op zijn motor, een Yamaha 450 4-takt. De wedstrijd begon om 13:00 en om 17:30 uur stapte hij van de motor.

"De omstandigheden waren perfect. Het was droog en niet teveel wind, waardoor je je bril goed kon ophouden." Hij maakte drie pitstops waarbij zijn vader Henk ter Steege en Lars Knip zich over de motor ontfermden. "Dan heb je zelf even een paar minuten de tijd om van bril te wisselen en wat voeding gelletjes te drinken voordat je weer verder gaat."

Het meedoen is volgens Kris niet alleen crossen, maar ook goed luisteren naar lichaam en motor tijdens de wedstrijd. "Op een gegeven moment ga je het voelen in je onderarmen en ik weet uit ervaring dat ik het stuur dan anders moet gaan vasthouden om geen last van mijn spieren te krijgen." Er deden in totaal 1200 motorrijders mee aan de race. De 21-jarige Hoornder begon in de eerste ronde op de 144ste plaats en lag bij de derde pitstop op de 140ste plaats. Daarna wist hij zich naar de 98ste plaats te rijden.

Het parcours van Le Touquet is 12,6 kilometer lang. Bijna zeven kilometer van het parcours loopt langs de vloedlijn tussen twee dorpen. Het andere deel bestaat uit een pad over het strand waar het ploegen is voor de deelnemers om door het zand te komen. Mooi moment van de wedstrijd was volgens Kris ook het in convooi rijden van alle 1200 deelnemers, voordat ze op het strand werden losgelaten.

Owen Smit uit De Cocksdorp deed in Le Touquet mee bij de quadrijders, maar had pech waardoor hij na anderhalve ronde de wedstrijd moest staken. Vorig jaar was hij samen met Twan van der Jagt winnaar in de duo-klasse bij de quadrijders.