Volle bak in de raadszaal tijdens de raadscommissie woensdag bij de bespreking van de herinrichting van de Kogerstraat.
Volle bak in de raadszaal tijdens de raadscommissie woensdag bij de bespreking van de herinrichting van de Kogerstraat. Foto: Gerard Timmerman

Kogerstraat: veel vragen, weinig antwoorden

De Kogerstraat als doorgangsroute naar het centrum of als woonstraat voor alleen bestemmingsverkeer, éénrichting, breder of juist niet, wel of geen vrachtauto's door de straat, uitsluitend bewonersparkeren en bovenal: 30 of 50 km/uur?

Veel vragen woensdag over welke kant het op moet met de Kogerstraat, maar vooralsnog geen antwoorden. Politici voelden de hete adem in de nek van zo ongeveer de hele Kogerstraat die zich op de publieke tribune had geïnstalleerd. De emoties over deze kwestie waren hoog opgelopen, met name over het plan om de snelheid te verhogen naar 50 km/uur. Maar er zit veel meer frustratie onder de bewoners, over de steeds grotere drukte in hun straat, het gevoel van verkeersonveiligheid, overlast door vrachtverkeer en steeds grotere parkeerproblemen. Gasten uit het hotel en uit een naburige B&B parkeren er hun auto, net als veel andere toeristen. Een probleem dat ook speelt in veel zijstraten, zoals bij Jan Dirksooord.

Met als klap op de vuurpijl de hoorzitting twee weken geleden, waarbij de gemeente een volledig nieuw herinrichtingsplan uit de hoge hoed toverde. Een "concept" waardoor de straat zich volledig buitenspel voelde gezet. "We zitten midden in een voetbalwedstrijd", probeerde wethouder Edo Kooiman de boel te sussen. "Er ligt nog niets vast. Dit is een concept, op basis van feedback van de bewoners kijken we opnieuw naar het voorlopig ontwerp. We komen bij u terug."

Een kansloze poging, net als de brief met uitleg die de wethouder kort voor de vergadering naar de bewoners had laten sturen. Meerdere insprekers haalden de gang van zaken door de mangel en ook raadsleden toonden zich kritisch. "Paniekvoetbal", kwalificeerde Niels Rutten (CDA).

De kwestie lijkt een opeenstappeling van missers. Zoals in de communicatie. Inspreker Ad Waverijn verwees naar de eerste hoorzitting twee jaar geleden. De toegezegde terugkoppeling na een half jaar bleef uit. Bij navraag een jaar later bleek dat de Kogerstraat geen prioriteit had. Maar nu ligt er ineens een nieuw plan dat over een paar maanden al moet worden aanbesteed. "Er wordt niet naar ons geluisterd." Waarom ineens die grote haast? Volgens Kooiman om werk met werk te combineren. In dit geval de nieuwe waterleiding met de herinrichting. Maar volgens Jur Schruiringa (VVD) is het niet aan het Waterleidingbedrijf of Liander om het tijdstip te kiezen. "Zij volgen de gemeente."

Het debat leerde dat het college met de herinrichting van de Kogerstraat voor de muziek uitloopt. Het zogeheten Verkeerscirculatieplan, een integrale visie op de verkeersstromen (opgenomen in het coalitieprogramma), is nog niet geschreven, laat staan vastgesteld. Wat ook geldt voor het zogeheten Categoriseringsplan, waarin bijvoorbeeld de snelheid per straat of gebied staat. Kant en klaar is wel de mobiliteitsvisie. Waar Leontine Verseput (CDA) onder meer uit citeerde dat mobiliteit geen beperking voor inwoners mag veroorzaken. In de Kogerstraat hebben ze daarover hun eigen gedachte. "Wie is nu eigenlijk de wethouder van mobiliteit?", vroeg Cees Hoogerheide (TB). Dat blijkt Hennie Huisman, maar de uitvoering van de herinrichting van de Kogerstraat valt onder Kooiman. Hij was zelf niet aanwezig bij de veelbesproken hoorzitting, maar beloofde er de volgende keer wel te zijn. Hoogerheide adviseerde niet een ambtenaar de regie te geven, maar een onafhankelijke gespreksleider aan te stellen. Hoe nu verder?, is de grote vraag. De motie voor een alomvattend verkeersplan van de PvdA kreeg volop steun, volop werk aan de wereld voor verkeersdeskundigen.